THE KINGMIXERS - FLYBOY

Ik heb allang niet meer de illusie dat ik het hele blueswereldje kan volgen, maar deze keer vind ik het toch wel erg jammer dat ik nu pas, bij hun tweede CD, deze Canadese Kingmixers op mijn radar krijg. Het trio Gary Preston op harmonica en toetsen en aan de zang, Anita Bonkowski op drums, bas en toetsen en David Schade, op gitaar en aan de zang, heeft, te orodelen naar de foto's die ik onder ogen kreeg,al een serieuze pedigree opgebouwd en al een heel stukje van zijn levensverwachting opgebruikt.

Dat belet hun niet op deze plaat heel fris en aantrekkelijk uit de hoek te komen. Ze serveren een mix van jump blues, Westcoast en Delta Blues, maar net zo goed lenen ze een nummer als “Guilty” van Randy Newman. Van de twaalf tracks op deze plaat zijn er nog twee andere covers aan te stippen: “Walking Blues“ van Robert Johnson (de Delta, weet u wel...) en “Let Me Explain” van Sonny Boy Williamson (de mondharmonica, weet u wel....) en verder dus negen eigen songs, verdeeld onder de drie groepsleden.

Resultaat is een klein uurtje heel aangename hedendaagse, maar op traditie gestoelde bluesmuziek, die misschien nogal braafjes klinkt en bijwijlen enkele weerhaakjes zou kunnen gebruiken, maar anderzijds is het zo, dat er héél weinig mis is met een bluesplaat die voorbij is voor je er erg in hebt. De zang van elk van de bandleden is prima, de mondharp van Gary Preston is zelden minder dan indrukwekkend, de éénvrouwsritmesectie van Anita Bonkowski is ongemeen solide en de gitaren van David schade wenen als ze moeten wenen, maar scheuren als ze dat mogen.

Kortom: een heel fijne plaat van een trio, dat me doet vermoeden dat ze gemaakt zijn voor het betere livewerk. Ik moest meermaals aan de Downchild Blues Band denken en geloof me vrij, in mijn koninkrijk is dat een héél grote naam. Geen idee of er concertorganisatoren zijn, die deze kolommen lezen, maar aan die mensen toch een kleine boodschap: luister hier eens naar, voor u begint aan de samenstelling van uw volgende affiche!

(Dani Heyvaert)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

itunes