ANDY DALE PETTY – FRICK'S LAMENT

Wellicht niet meteen de bekendste naam, die van Andy Dale Petty, een busker in de meest klassieke zin van het woord. De man komt uit Alabama, maar is eigenlijk een echte globetrotter, die leeft waar zijn voeten hem heen dragen. Hij speelt allerhande snaarinstrumenten, die een busker makkelijk kan meenemen: gitaar, banjo, ukelele...en belandde vorig jaar in de buurt van Bern in Zwitserland, waar hij werd opgemerkt door de mensen van Voodoo Rhythm Records, die hem prompt een Italiaanse studio in stuurden. De helft van de tracks werden daar opgenomen en de rest werd door Andrew Myers -zo heet-ie in het echt thuis in Alabama afgewerkt.

Het resultaat is een meer dan behoorlijke plaat -'s mans tweede-, met twaal songs erop, die samen afklokken net beneden het halfuur.. Tien eigen composities, waarvan twee covers: eentje van het traditionele “Train On The Island” en “Steel Guitar Rag” van Sylvester Weaver. Weinig nieuws onder de zon: een busker is erop getraind in géén tijd de aandacht van de passanten te trekken. Hij speelt korte, krachtige intro's, hij heeft een stem die je verplicht te luisteren, en eens je zover bent, neemt hij de tijd om te demonstreren hoe goed hij zijn instrument(en) beheerst. Dat is hier niet anders: gezongen nummers wisselen af met instrumentals en eer je 't beseft is het halfuurtje weggetikt.

De geest van Woody Guthrie is natuurlijk niet veraf, maar meer nog deed deze plaat me denken aan het vroege werk van Peter Case, nadat die uit de Plimsouls gestapt was: man met gitaar zingt liedjes op straat. Simpel, direct, bij momenten rauw, maar altijd erg muzikaal. Gaat dit een topseller worden? Natuurlijk niet. Is dit een fijne plaat? Zeer zeker wel. Als u dat allemaal weet, weet u meteen wat u te doen staat: luisteren. Op de bandcampsite van Andy kost dat geen enkele moeite en u kan de plaat voor een prikje elektronisch binnenhalen.

(Dani Heyvaert)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Voodoo Rhythm Records

video