CHUCK PYLE - COVER STORIES

Hij schreef nummers voor onder andere John Denver, The Nitty Gritty Dirt Band en Jerry Jeff Walker, produceerde zelf zo´n 13 platen en kreeg het voor elkaar om toch enigszins onopgemerkt te blijven. Ten onrechte blijkt, want Cover Stories bewijst het grootmeesterschap van Chuck Pyle als nooit tevoren.

Cover Stories herbergt negen covers en drie eigen nummers en juist deze drie nummers vormen de basis voor dit fenomenale album. Deze drie nummers waren de aanleiding voor vriend/producer/muzikant John McVey om samen met Pyle en andere vrienden de studio in te trekken om weer eens een wonderschoon album neer te zetten van deze uiterst bescheiden maar groots artiest.

Een nummer als Train Of Dreams heeft in al zijn kleinigheid het signatuur van een ware singer-songwriter klassieker en ademt een rustieke sfeer door de aangrijpende tekst en eenvoudige instrumentale bezetting. Hetzelfde geldt voor Good To Be Home, waarin het verlangen naar huis op magistrale wijze vorm krijgt met kleine details door de geraffineerde backing vocals van McVey en Lauren Stovall en de smaakvolle fiddle tunes van Gordon Burt. Niks geen grote gebaren of theatrale uithalen; Pyle zoekt het in de finesse en de verfijnde uitwerking in zijn liedjes en zet deze lijn consequent en direct door op Cover Stories.

Liedjes van anderen bewerken is Pyle ´s corebusiness gebleken en dus is er volop ruimte gemaakt voor min of meer vergeten liedjes van door Pyle zo bewonderde artiesten als Hayes Call (Beaumont), Kent Finlay en Walt Wilkins (Blanco River). Pakkende schoonheid is te horen in Now Everything Does, een origineel van het folkduo Lou & Peter Berryman. Ook daarin weer die verfijning door de gracieuze achtergrondzang en de inbreng van een bescheiden klinkend, maar treffend aanwezige steel gitaar (Don Richmond).

Pyle beschikt, naast een uiterst uitgebreide muzikale vriendenkring, over buitengewone singer-songwriters skills en dit gecombineerd met zijn gevoel voor de keuze van de juiste songs, een geheel eigen stijl van fingerpicking en een prettige en comfortabele luisterstem maken van Cover Stories een waar genot om van te genieten. Warm aanbevolen dus!

Ferenc Koolen

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Zen Cowboy Records

video