SKIP & DIE – COSMIC SERPENTS

U kent ze misschien nog van een van hun festivaloptredens van vorige zomer of die daarvoor, de wat excentrieke bende uit Amsterdam, met frontvrouw Cata Pirata. Misschien kent u hen helemaal niet, maar dan moet ik u waarschuwen: u dreigt iets te missen als u niet snel iets aan die onwetendheid doet. Deze “Cosmic Serpents” is hun tweede plaat en de klemtoon wordt deze keer verlegd van Latijns Amerika (en vooral dan Brazilië) naar (vooral Zuid-) Afrika.

De ingrediënten blijven wel grotendeels dezelfde als op de eerste plaat: ritmes uit doosjes, effecten daar doorheen, een wat ijl gemixte stem die teksten meer reciteert dan zingt. Soundscapes-met-zang, zoiets., zoals mag blijken uit bij voorbeeld de titeltrack. Rock en dub blijven belangrijke ingrediënten en krijgen het gezelschap van cumbia, chaabi en maloya.. Dat wijst op “ritme” en op “dansen” en zo is het maar net: dit is een heel clever bijeengespeelde/bijeengesamplede cocktail van onweerstaanbare patronen, die op de meest deskundige wijze elke beetje dansvezel in uw lijf zal weten aan te spreken.

Op “Maloya Magic” is er vocale ondersteuning van Lindigo, de nogal bekende groep uit Réunion,op “Mañana” speelt geestesgenoot Chancha Via Circuito voor hulpje en op “Sunshine Rebellion” is de Egyptische /toetsenist Islam Chipsy te gast. Dat wijst er vooral op, dat Skip & Die een echte “global” band is, die de vinger stevig aan de pols van de hedendaagse “underground” (voor zover die, in een internettijdperk lang zijn naam eer aandoet) weet te houden.

Etiketjes kleven is sowieso niet mijn favoriete bezigheid, zeker niet als het erop aankomt muziekgenres uit elkaar te houden. Ik hou het, begrijpelijkheids- en gemakshalve op “niet te weerstane ritmes uit de hele wereld”. Bijzonder leuke plaat, die een mens naar zon en zomer doet verlangen. Eerstdaags in onze contreien, met name Brussel!

(Dani Heyvaert)

22 Apr 2015 Paradiso Noord, Amsterdam, Netherlands
23 Apr 2015 Doornroosje, Nijmegen, Netherlands
24 Apr 2015 ABclub, Brussels, Belgium
29 Apr 2015 Pandora - Tivoli Vredenburg, Utrecht, Nederland
07 May 2015 VERA, Groningen, The Netherlands


 

Artiest info
Website  
 

Label: Crammed Discs

video