GREG NAGY – STRANDED

 

“ A wounded heart is often slow to finally let an old love go… “

Singer-songwriter / gitarist Greg Nagy (°1963) is woonachtig in Grand Blanc, MI. Nagy groeide in zijn jeugdjaren op met de Motown sound, Muddy Waters en Albert King. Aanvang jaren ’90 trad hij vaak op in lokale bars met plaatselijke blues en funk bands. Nagy startte zijn muzikale carrière in 2004 bij de soul en blues band “Root Doctor” (featuring Freddie Cunningham), met wie hij ook in de studio stond (“Change Our Ways” - 2008). Nagy verliet de band in goede verstandhouding voor een solo carrière.  

Greg Nagy bracht zijn debuut album “Walk That Fine Thin Line” uit in 2009. Zijn derde studio album “Stranded” (uitgebracht op 14/02!) is een album van een gedesillusioneerd artiest. Met negen originele songs en een bewerking van Bobby “Blue” Bland’s “Ain’t No Love In The Heart Of The City” wil Nagy ons meenemen, naar het licht op het einde van de tunnel. De producer van het album is Jim Alfredson, zijn maat van “Root Doctor”, die ook toetsenist is op het album. De andere muzikanten zijn bassisten Joseph Veloz en Jim Shaneberger, drummers Scott Veenstra, Glenn Giordano, Glenn Giordano, Karl Schantz en Dave Gross en percussionist Bill Vits. Verder zijn er ook gitarist Zach Zunis (Janiva Magness, “The Red Devils”) op één track (”Sometimes”) en backing zangeressen Marcia Allen, Jen Sygit te horen.

“Stranded” werd opgenomen in een voor Nagy moeilijke privé periode. Hij verwerkte toen nog de ontgoocheling van het mislukken van zijn huwelijk. Nagy opent zijn album met de titel song, een erg emotioneel nummer, dat veel emoties impliceert. Zijn ”Walk Out That Door” en ”I Won’t Give Up” zeggen in de titel al heel veel. Beide ballades, knap (be)geleid door Jim Alfredson op piano, zijn voor velen heel herkenbaar en kunnen op moeilijke momenten, soms enig soelaas brengen. Maar voor Nagy is er ook hoop. ”Run Away With You” en het knappe uitgesponnen, funky ”Still Doing Fine” getuigen van enig positivisme. ”Ain’t No Love In The Heart Of The City” is een R&B song uit 1974. Het nummer is geschreven door Michael Price en Dan Walsh en werd voor het eerst opgenomen door Bobby "Blue" Bland op zijn album “Dreamer”. Het was geen grote hit voor Bland, maar scoorde beter in cover versies en samples. Voor sommigen is het een love song, voor anderen is het aanklacht tegen de armoede en uitzichtloosheid in de steden. Nagy is bluesy als hij het bedrukkende ”Long Way To Memphis” brengt. De ritme sectie die hem hier heel accuraat steunt is drummer Karl Schantz en bassist Jim Shaneberger. Voor de opname van ”Sometimes” vroeg Nagy gitarist Zach Zunis in de studio. Zunis’ solo’s zijn onweerstaanbaar en zijn een meerwaarde voor het nummer. Met ”Welcome Home” sluit Nagy zijn album vreedzaam en met een heel genuanceerde boodschap af. 

Greg Nagy levert met “Stranded” een gevoelig, eerlijk en heel universeel album af. Zijn songs raken je, geven je hoop en zijn soms de schouderklop die je af en toe nodig hebt. Muziek is communiceren, mensen bereiken en daarin is Greg Nagy in geslaagd!

“If the blues is an expression of healing of transforming pain into promise, then Nagy is using his to show others that healing is always possible… “ (K. Bays)

 

Eric Schuurmans

 

Album tracks: 1”Stranded” [J. Paris, R. Whitfield] - 2”Walk Out That Door” [J. Alfredson] - 3”Ain’t No Love In The Heart Of The City” [M. Price, D. Walsh] - 4”I Won’t Give Up” [J. Alfredson, G. Nagy] - 5”Run Away With You” [J. Alfredson, G. Nagy] - 6”Long Way To Memphis” [G. Nagy, J. Shaneberger, K. Schantz] - 7”Still Doing Fine” [G. Nagy, S. Veenstra, J. Veloz] - 8”Been Such A Long Time” [J. Alfredson, G. Nagy, S. Veenstra] - 9”Sometimes” [J. Alfredson, G. Nagy] - 10”Welcome Home” [K. McKendree] – All songs written by [name] – Produced by Jim Alfredson & Greg Nagy

Line-up:
Greg Nagy: lead vocals, guitar
Jim Alfredson: keys, backing vocals (1,2,4,5,9,10), percussion (2,8,9)
Joseph Veloz: bass (all tracks, except 4,6)
Jim Shaneberger: bass (4,6)
Scott Veenstra: drums (1,3,5,7,8,10)
Glenn Giordano: drums (2,9)
Karl Schantz: drums (6)
Dave Gross: drums (4)
Bill Vits: percussion
Zach Zunis: lead guitar (9)
Marcia Allen, Jen Sygit: backing vocals (1,3,5,7)
Heather Jones, Danny Jones: backing vocals (4)

Discography:
2009 : “Walk That Fine Thin Line”
2011 : “Tell Forward None”
2015 : ”Stranded”

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: © Copyright - Greg Nagy / Big O Records

Info: Frank Roszak Productions

video