B. B. KING & JOAN BAEZ – LIVE AT “SING SING” 1972 (A Legendary Concert Documentation From The US Jailhouse) (DVD)

“There was a riot at Sing Sing prison but it was a riot of music, emotion, enthusiasm and good feelings… “

“BB King & Joan Boaz Live At Sing Sing (A Legendary Concert Documentation From The US Jailhouse” (soms ook “Sing Sing Thanksgiving” of “Sing Sing, Ossining, 1972”) is de opname van een concert op Thanksgiving 22/11/1972, verwerkt in een documentaire, die David Hoffmann en Harry Wiland een jaar lang maakten in een Amerikaanse gevangenis in Ossining, NY.

De “Sing Sing” is een gevangenis in het Amerikaanse stadje Ossining in de staat New York. De officiële naam van deze maximaal beveiligde inrichting is “Sing Sing Correctional Facility”. De naam “Sing Sing” is van Indiaanse origine. Het bestuur van de staat New York opende de gevangenis in 1828 naast een zilvermijn, zodat de “Sing Sing” zichzelf kon bedruipen. Van 1891 tot 1963 vonden in deze gevangenis meer dan 600 terechtstellingen (een record) plaats met de elektrische stoel. De bekendste geëxecuteerden waren wellicht Julius en Ethel Rosenberg in 1953.

“Thanksgiving Day” (dankzegging dag), vaak verkort tot “Thanksgiving”, is een nationale feestdag in de Verenigde Staten en Canada, waarop dank wordt gezegd (traditioneel aan God) voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. In de Verenigde Staten wordt deze dag gevierd op de vierde donderdag in november. In Canada, waar de oogst eerder in het jaar eindigt, wordt het op de tweede maandag in oktober gevierd. In protestants-orthodoxe kerken in Nederland bestaat de “Dankdag voor het Gewas”.

Dit filmproject was geen eenvoudig project. Er waren meerdere en verschillende problemen. Problemen met het materiaal, met de houding van de gevangenis administratie en de gevangenen. Met een groep van twaalf gevangenen is er samengewerkt om het “Thanksgiving Concert”, dat het project afrondt, te kunnen doen. Tot twee dagen voor het concert bleef alles nog heel onzeker. Van de vele artiesten die waren uitgenodigd, hebben slechts folk zangeres Joan Baez (nu 74, toen 31 jaar oud!), blues man BB King (nu 90, toen 47 jaar oud!), singer-songwriter / activiste Mimi Baez Fariña, “The Voices of East Harlem” en de zwarte komiek Jimmy Walker toegezegd. Het resultaat van deze documentaire zijn de voorbereidingen van het concert, interviews met gevangenen, de toenmalige directeur en een bewaker en het concert zelf. Alle filmmateriaal is in de gevangenis zelf opgenomen. 

De documentaire was een poging om het publiek er bewust van te maken, dat gevangenen ook mensen zijn als de mensen, die buiten de gevangenismuren leven en dat we ze kunnen helpen, wil men dat ze zich zullen aanpassen aan de samenleving, door ze een hand te reiken. De documentaire biedt de kijker een eerlijk en niet opgesmukt beeld van het leven in de gevangenis anno jaren ’70.

Het is vanzelfsprekend, dat de optredende artiesten beïnvloed zijn door de sfeer in de gevangenis. Er is eerst een vrij lange inleiding, waarbij er enkele cellen bezocht worden en enkele gevangen laten zien hoe ze leven in een kleine ruimte. Ze praten vrij uit over allerlei dingen, waaronder over het eten in de gevangenis en over hoe de show technisch en op het podium is voorbereid. We zien hoe de artiesten aankomen. BB in een Cheetah Tours bus en Joan Baez, wat vroeger, in een kleiner busje.

De “Young Voices of East Harlem”, een enthousiaste bende van zwarte dames, warmt het publiek op met een mix van funk en gospel en slogans over vrijheid en de vraag naar gelijkheid (“Fly Bird Fly”, “Young Gifted & Black”). Joan Baez zingt over de afschaffing van gevangenissen en vraagt om begrip voor degenen, die zich op het verkeerde spoor begeven hebben (“I Shall Be Released” - ze zingt samen met haar zus Mimi Baez Fariña het Spaanse lied - “Viva Mi Patria Bolivia”, “Three Stories”). BB King, ten slotte, brengt het publiek met zijn charmante teksten meerdere keren spontaan aan het lachen. Hij schittert door zijn uitstekende gitaarspel en enthousiasme. BB geeft de gevangenen het gevoel, dat er mensen zijn die voor hen zorgen (“How Blue Can You Get?”, “Somebody Really Loves You”, “I Think You’re Cheating On Me Baby”). Er worden foto’s van BB het publiek in geworpen en er is even wat chaos in de zaal, terwijl BB het podium verlaat… Het concert wordt afgesloten met een tweede optreden van “The Voices Of East Harlem” (I’ll Be Your Heaven”) en Joan Baez, die tijdens de eindgeneriek zingt “Sing Sing Ossining”.

Deze DVD (voor het eerst uitgegeven in 1973) is een verplichte documentaire, een “must-see”, omdat het een goed gemaakte en onderhoudende documentaire is. Het is niet alleen het concert, maar ook de verhalen die achter de scenes verteld worden, die heel belangrijk zijn. Een jonge BB King en Joan Baez gaven toen, zo verklaarden ze zelf achteraf, waarschijnlijk één van de beste concerten die ze ooit gegeven hadden…

New York's Daily News called it “One of the greatest moments in live entertainment”.

Eric Schuurmans

 

 

DVD tracks (1:21:07):
17:00 - Voices of East Harlem - Fly, Bird, Fly (Bob Dylan)
21:55 - Voices of East Harlem - To Be Young, Gifted and Black (J. Weldon Irving / Nina Simone)
[Het nummer is geschreven ter herinnering aan Nina Simone's overleden vriend Lorraine Hansberry, schrijver van het stuk “Raisin In The Sun”. Het nummer is origineel uitgebracht door Simone in 1969 en later in 1970 op het album “Black Gold” / nvdr]
25:10 - Jimmy Walker - [comedy act]
27:45 - Joan Baez - [introduction]
28:15 - Joan Baez - I Shall Be Released (Bob Dylan)
30:40 - Joan Baez - [speech]
31:10 - Joan Baez & Mimi Fariña - Viva Mi Patria Boliva
33:00 - Pinto the Cat
35:00 - Inmates - [prison play]
40:10 - Joan Baez - Prison Trilogy
45:25 - Inmate - Game in the Apple [rap poem]
49:40 - B.B. King - [introduction]
51:20 - B.B. King - How Blue Can You Get? (traditional)
56:00 - B.B. King - Someone Really Loves You
59:10 - B.B. King - I Think You're Cheatin' On Me, Baby
1:03:05 - B.B. King - [playout]
1:09:25 - Voices of East Harlem - [introduction]
1:10:05 - Voices of East Harlem - I'll Be Your Heaven (traditional)
1:18:50 - Joan Baez - Sing Sing Ossining [played over closing credits]

Produced by Harry Wiland & David Hoffmann

 

 

Artiest info
   
 

Label: ZYX Music

video