ROVING CROWS – UP HEAVAL (EP)

Violiste en zangeres Caitlin Barret, gitarist-zanger en songschrijver Paul O’Neill en bassist Loz Shaw vormen het Britse folktrio ‘Roving Crows’. Sinds de oprichting in 2009 werd de groep vrij recent gereduceerd tot een trio toen hun drummer en een trompetspeler de formatie hebben verlaten, korte tijd na de release van hun tweede studioalbum “Deliberate Distractions” in 2013 en het daarop volgende live album “Live Distractions” van eind 2013 dat enkel in beperkte kring verkrijgbaar was.

Het overblijvende drietal liet de moed echter niet zakken en trok resoluut de studio in om een vijf songs tellende ep op te nemen onder de titel “Up Heaval”. Vanzelfsprekend heeft het ontbreken van twee instrumentalisten geleid tot een wat meer sobere sound, maar het is een kniesoor die dat zal merken. Want het uptempo ritme blijft vooralsnog aanwezig in de meeste tracks op deze plaat. Er straalt zelfs een bepaalde vorm van vrolijkheid uit bij het openingsnummer “Casanova Is Burning” met dynamisch zangwerk van Paul O’Neill en een gedreven violiste.

“Sidetracked” is een meer Keltisch en klassiek klinkende folksong met Paul O’Neill als leadzanger. Die traditionele sound is trouwens ook aanwezig in de door fiddle gedomineerde instrumentale albumtiteltrack “Up Heaval”, maar het vocaal door Caitlin Barret gepresenteerde nummer “Roll On Tomorrow” (zie live vertolking op de video) zou dan weer net zo goed als een hedendaagse popsong kunnen worden geklasseerd.

Met een amper vijf songs tellend ep-tje ben je dan al snel aan het einde toegekomen en de afsluiter van deze plaat is een geactualiseerde versie van hun nummer “Brother”, een lieflijk klinkende en door Caitlin Barret gezongen folkballad die ook al op hun officiële debuutalbum “Bacchanalia” uit 2012 terug te vinden was. ‘Roving Crows’ brengen traditionele Keltische folkmuziek die knap naar anno 2015 getransformeerd werd op dit schijfje, dat de luisteraar naar meer van dit leuks doet verlangen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

video