BETH HART - BETTER THAN HOME

 

Beth Hart werd geboren in Los Angeles op 24 januari 1972. Ze is nog maar vier jaar wanneer ze al piano begint te spelen. De wil om het te maken in de muziekwereld is zo sterk dat de resultaten op de middelbare school erg tegenvallen en dat ze de school voortijdig verlaat. Daarna gaat ze cello en zang studeren aan de Los Angeles High School of Performing Arts. In de vroege jaren negentig krijgt ze voor het eerst publiciteit wanneer ze de talentenjacht Star Search wint. Maar al snel worden drugs en alcohol een groot probleem. In 1996 verschijnt het debuut album 'Immortal' en met het nummer 'Summer Is Gone' heeft de Beth Hart Band een eerste kleine hit te pakken. Drie jaar later verschijnt de opvolger 'Screamin' For My Supper'. Op dat moment zit de zangeres in volle verslaving. Ze raakt bekend met 'L.A.Song', na dat ze in de show van David Letterman haar opwachting gemaakt had. Op hetzelfde moment speelt de zangeres de hoofdrol in de musical 'Love, Janis'. Een legende die met dezelfde problemen als zij worstelde. Na een harde en lange ontwenningskuur van Beth, komt in 2003 haar derde album 'Leave The Light On' uit. In dit album heeft Beth het over de donkerste periode van haar leven. Dit album betekent de grote doorbraak voor Beth Hart in Amerika, maar ook in Denemarken en Nederland krijgt ze goud voor dit album. Vanaf dan gaat het steeds maar in stijgende lijn met de zangeres. Dat Beth Hart erg veranderd is kan je zien op de dvd die ze maakte in Paradiso Amsterdam 2005 en haar laatste dvd samen met Joe Bonamassa in Amsterdam. In 2005 was Beth nog een ongetemd dier dat zich volledig uitleefde op het podium, nu is ze een klasse dame die het publiek inpakt met haar stem, haar presence en haar sterke songs. In 2006 verschijnt 'Leave The Light On' ook in Duitsland en ook daar wordt dit album een succes , een paar jaar later volgt '37 Days'. Bij andere muzikanten geniet ze erg veel waardering en dat resulteert in een samenwerking met Slash, maar ook met gitaargod van het moment Joe Bonamassa. Met Joe neemt ze twee albums op met covers en met hem maakt ze ook een wereld tournee. In 2012 komt met 'Bang Bang Boom Boom' dan eindelijk nog eens een solo album van Beth op de markt. Het grote verschil met haar vorige albums zijn de teksten. Vroeger schreef Beth bijna altijd over pijn en angst, op dit laatste album schrijft de zangeres voor het eerst uitgebreid over de liefde. Nu op haar recentste album 'Better Than Home' dat half april zal verschijnen, verwijst ze met de titel naar de harde tijden die ze nu hopelijk definitief achter haar heeft gelaten. 'Better Than Home' bevat elf songs die allemaal door Beth zelf geschreven zijn. Ze draagt dit album op speciaal aan haar vader. De opnames vonden plaats in de MSR Studios in New York City en de productie was in handen van Rob Mathes en Michael Stevens.

Weinige dames hebben een stem als Beth Hart. In de opener 'Might As Well Smile' legt de blues diva weer heel veel gevoel en emotie in die geweldige strot van haar. Ze laat duidelijk merken dat ze zich goed in haar vel voelt en dat ze het leven met een lach tegemoet gaat. Uit ondervinding weet ze dat er na elk verdriet en tegenslag, terug vreugde en liefde komt in je leven, al moet je er soms een tijdje op wachten. Dit bluesnummer heeft een redelijke dosis gospel in zich. Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van blaas instrumenten, zoals trompet, trombone en saxofoon. Beth klinkt heel ingetogen in het trage 'Tell 'Em To Hold On'. Iedereen zoekt naar iets om zich aan vast te houden, over deze oer behoefte van elke mens zingt de zangeres. De backing vocals zijn even ingetogen als Beth’s stem in deze song, die door de piano klanken van Rob Mathes gedragen wordt. Het album 'Better Than Home' is het rustigste, meest intieme album van Beth Hart. Het kan ook moeilijk anders als je zo je hart bloot legt, zoals Beth hier doet. Wie de tekst in 'Tell Her You Belong To Me' hoort denkt misschien dat het over de zangeres haar eigen relatie gaat, maar dat is niet waar. Deze heel persoonlijke soulblues ballade gaat over de relatie met haar vader. Beth en haar vader hadden in haar jonge jaren een nauwe en innige band, maar die verwaterde nadat haar vader hertrouwde. Zijn nieuwe vrouw deed er alles aan om Beth zo ver mogelijk weg te houden van haar vader, zodat ze hem voor haar alleen had. Je krijgt kippenvel van de fragiele manier waarop Hart hier zingt. Soms met bevende stem, soms huilerig maar altijd heel kwetsbaar. Een top moment op het album. Er zijn maar twee uptempo songs op 'Better Than Home'. Het volgende 'Trouble' is daar het eerste van. Weer veel blazers die de sterke stem van Beth ondersteunen. Zev Katz op de bas en Charley Drayton op drums schitteren in 'Trouble'. Dat de zangeres, die juist drieënveertig jaar geworden is, eindelijk het gelukkig is en meer dan tevreden is met het leven dat ze nu heeft, horen we in de titelsong 'Better Than Home'.

Beth Hart gebruikte de film Dead Man Walking als inspiratie voor 'St. Teresa'. Een volkslied waarin Beth zich in de plaats stelt van een man die een lange straf in de gevangenis moet uitzitten en troost en liefde zoekt bij St. Teresa. De piano is opnieuw het belangrijkste instrument in 'We're Still Living In The City'. Deze song vertelt het verhaal van twee mensen die al jaren getrouwd zijn. Hun leven is een rollercoaster met goede en trieste momenten. De enige constante is de liefde die ze na al die jaren nog steeds voelt voor hem. Ze eindigt deze ballade met volgende woorden: It's still pretty good. I may be poor, but i am rich on the inside, cuz i am crazy bout you baby after all this time. 'The Mood That I'm In' is het tweede uptempo nummer. Het is zeker niet het beste nummer op deze 'Better Than Home', maar het is net als 'Trouble' de ideale manier om je hersenen te ontspannen, want de trage nummers met de persoonlijke en gevoelige teksten raken je niet alleen muzikaal maar ook emotioneel. ‘Mechanical Heart’ is speciaal voor Scott Guetzkow, de man waar ze al jaren lief en leed mee deelt. Ze zingt over haar onvoorwaardelijke liefde voor hem met woorden die uit het diepste van haar hart komen. Hoe sterk moet je als vrouw zijn om van jezelf te zeggen dat je emotioneel beperkt bent? Maar ondanks deze beperking zal ze een weg zoeken om haar geliefde alles te geven wat hij wenst en wil in het leven. 'Mechanical Heart' is de eerste single uit het album en het zou me niet verbazen moest dit nummer de grootste hit worden die Beth Hart ooit gehad heeft. In het afsluitende 'Mama This One's For You' zegt Beth tegen haar moeder dat ze haar graag ziet. Alleen met de begeleiding van de piano maakt de zangeres van deze mix van jazz en blues een heel aangenaam luisterstuk. Beth is nu pas klaar om haar dankbaarheid aan haar moeder te betuigen en ze voegt er aan toe dat ze elk woord in deze song echt meent. 'Better Than Home' is een ander album dan we van Beth gewend zijn en het is zeker in het begin aanpassen. Als je het album een paar maal rustig beluisterd hebt, dan pas komt de schoonheid en de puurheid van dit album naar boven. Wondermooie, emotionele teksten over haar eigen gevoelens gezongen met een stem zoals alleen Beth Hart dat kan en dat laat je als luisteraar niet onberoerd. Soms heel breekbaar, triest en huilerig, maar het andere moment erg zelfzeker en stevig.

Walter Vanheuckelom

Jul 11 - North Sea Jazz Festival - Rotterdam
Nov 19 - Ancienne Belgique - Brussel

Tracklisting1.
01. Might As Well Smile
02. Tell 'Em To Hold On
03. Tell Her You Belong To Me
04. Trouble
05. Better Than Home
06. St. Teresa
07. We're Still Living In the City
08. The Mood That I'm In
09. Mechanical Heart
10. As Long As I Have a Song
11. Mama This One's For You (Bonus Track)

Artiest info
Website  
 

Label: Provogue - Mascot Records

video