CHRIS STALCUP & THE GRANGE - DIXIE ELECTRIC COMPANY

Chris Stalcup kennen we natuurlijk van Chase Fifty Six, een band uit Georgia, die in 2010 debuteerde met Allatoona Rising. Georgia rock maakt deze band en sporen hiervan zijn, logischerwijs, te horen op Stalcup ´s allernieuwste project Dixie Electric Company. Met The Grange vliegt Stalcup all star Georgia rock artiesten binnen en geeft zijn album aldus een flinke boost.

Een boost die er wezen mag, want Stalcup beschikt naast een authentieke, gepijnigde stem en een uitstekende bezetting over een flinke dot Atlanta soul die hij vanuit zijn vingers de snaren indrijft. Het geeft zijn muziek een typisch zuidelijke tint, als een kleurrijk behang voor zijn hartverscheurende verhalen over de dood, verloren liefdes en de talloze reizen over beloftevolle highways.

De basis voor het album ligt in de keuze voor een uitgekiende balans in tempo en toon. Dixie Electric Company opent met de titelsong; een tragisch verhaal van een dominee en zijn vrouw die een Airstreamer te koop hebben staan die toebehoorde aan hun veel te vroeg overleden zoon. Tekstueel zet dit nummer precies de stemming die zo kenmerkend is voor dit uitstekende album. Verlies, verdriet, de harde confrontatie met de naakte waarheid, hoop en overleven, het zijn allemaal thema´s die al in de opening zo dwingend aanwezig zijn en ook niet meer losgelaten worden. Natuurlijk gloreert er hoop en verlossing in de stompin´ rock songs, maar de duistere kant loert altijd om het hoekje, klaar om toe te slaan.

Change Your Mind is een soulvol rocknummer, inclusief een stemmig klinkende blazersectie en California kent een weergaloos tempo met een dynamiek van de jonge Stones. Pawnshop verhaalt over de verkoop van zijn gebroken hart aan de lommerd, gedrenkt in vettige blues en ranzige rockriffs, gedragen door een gloeiende slide.

Tear Out My Heart is een tragikomisch, maar meeslepend verhaal over een moeizame liefde en wordt riant ingekleurd met een nerveus ratelende banjo, sombere blazers en een treurige steelgitaar. Net zo meeslepend en aangrijpend is Think Of Me, een nummer waarin de wanhoop tergend en pijnlijk Stalcup´s strot uitvliegt, stijlvol geaccentueerd door een hemels galmende steel. Maar wat een stem! Het is de stem van hartzeer en rauwe emotie, van ondraaglijke pijn en een onbedaarlijk verlangen.
Wegdromen doe je bij de herinneringen aan Caroline waar de steel en de meesterlijke ingetogenheid van de blazers je lieflijk begeleiden bij de mijmeringen van Stalcup.

Old Hwy 41 figureert als troost brengende weg bij te hoog opgelopen frustraties, een beklemmende ballade met afgeknepen gitaarwerk in een loom gebracht tempo, maar waarin zoveel spanning verborgen ligt waardoor het nummer het karakter krijgt van een vulkaan op uitbarsten. Dixie Electric Company wordt afgesloten met Into The Wind , een nummer van Chase Fifty Six en razend populair bij de live shows door de felle ritmiek op drums in combinatie met het scherpe gitaarspel.

Dixie Electric Company zou zo maar eens de opmaat kunnen zijn van groot succes voor Stalcup. Zeker weten doe je dat natuurlijk nooit in een land waar het aanbod zo groot is, maar feit is dat dit album beklijft door het persoonlijke centraal te stellen, zijn rauwe verhaalstijl en de universele thematiek die zich als een onontkoombare rode draad door het album weeft. Stalcup voegt met zijn toewijding en vakmanschap een verdomd fraai werk toe aan het curriculum van de Amerikaanse rootsrock.

Ferenc Koolen

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
CHRIS STALCUP & THE GRANGE
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Dirtleg Records

video