THE BLOODY JUG BAND – ROPE BURN

 

“The BloodyJug Band” is (dixit hun Facebook profiel) een “Americana / Swamp-Noir / JUG-Rock” band uit Orlando, FL. Op de foto staan ze met z’n acht en hun instrumentarium gaat van gitaar, mandoline, harmonica, washboard, wastobbe bas… tot jug. Jug = kruik, waar het in een “jug band” om gaat. Oorspronkelijk werd deze muziek in de jaren ‘20 en ‘30 door Afro-Amerikanen in het zuiden van de Verenigde staten gemaakt. Een jug is een kruik waarin (meestal lage) tonen en geluiden werden gezongen en geblazen met de mond. Door de resonantie van de kruik kon dit tot een bassaxofoon-achtig, knerpend of scheurend diep geluid vervormen. De muziek van jug bands is voornamelijk een vorm van blues, maar is ook enigszins verwant aan skiffle, cajun en dixieland. Met het weer populair worden van folk en blues aan het einde van de jaren ‘50 ontstonden nieuwe blanke jug bands.

“Rope Burn” is het tweede studio album van “The Bloody Jug Band”. In 2012 verscheen hun debuut “Coffin Up Blood” voorafgegaan en gevolgd door een EP’tje. De sound van de band is als vrij rauw te omschrijven. Het zijn Stormy Jean en de man met de schorre stem Gragmire Peace, die de zang doen. De andere bandleden zijn Brian Blodgett (gitaar, mandoline), Steven Marshall (gitaar, banjo), Bloody Rick Lane (harmonica), Seth Ambler (bas), Big Daddy Jerm (jug) en Baby Dingo (cajun, lepels). Hun verhalen zijn geen romantische ballades, maar vaak macabere verhalen over serie moordenaars, krankzinnigheid en bloeddorstige eenhoorns. Hier volgt een huiverend relaas…

”Volfkiller” opent het album. Het is een krakende country rock song, met refreintjes die je meesleuren in deze opzwepende song. In dezelfde lijn gaat ”Dorathy Gale” verder. We horen Bloody Rick Lane hier voor het eerst op harmonica en Steven “Steevil” Marshall, die zijn eerste solo’s uit zijn gitaar duwt. ”13 Steps” is een fraaie gospel, met mooie samenzang, die gezongen wordt door Stormy Jean en die het beeld oproept van een marcherende massa. Hierna volgt (zeker als het om de tekst gaat) de meest verontrustende track van het album, ”Beautiful Corpse”.  Gramire Peace begint als volgt: “I knew you were the perfect choice the first time you came around / So later on when I took your breathe I was hesitant to put you in the ground / Propped you up, put make-up on, put you in a pretty blue dress / Had to make sure you stood out from the rest…”. Geef toe, qua tekst, op zijn minst wat luguber, maar als song wel te pruimen, want de harmonica van Lane is bluesy en de banjo van Steven “Steevil” Marshall heel onderhoudend. Dat dit soort van teksten de band ligt, is uit eerder werk al gebleken. Op dit album blijkt dit ook in andere nummers en titels. Ik verwijs naar titels als ”Wanted Man In Hell”, ”Dance With The Devil”, ”The Undertaker” (ik citeer: “I’ve been digging ditches, where your soul switches…”, ”Jezebellion” (ik citeer: and “So they wrapped a rope around my neck for what I’ve done / A cold dead morning shows a blood red sun…”) en ”Asylum Blues” (ik citeer: “My sweet ole’ parents, they locked me up when I was just a child…”. We gaan naar het einde van het album met verhaal over een woud, ”Forest Of Bloodthirsty Unicorns”(ik zei het al eerder, “what’s in a name”?) dat een aanrader is voor het slapen gaan. Het einde volgt met  “Gal Of Sorrow”, een ballade die beide hoofdvertolkers samen zingen, terwijl de trommels roffelen en de wolven huilen (of was het de harmonica van Lane?...)

“The Bloody Jug Band”, een band met “Ghotic” fantasieën of ideeën? Muzikaal ergens wel, maar in het werkelijke leven, zijn ze m.i. dat net niet. Ze klinken als band, ondanks hun diversiteit, sterk als één blok. Live, moet de band (zeker afgaande op wat ik via YouTube zag) een boeiend gebeuren zijn. “The Bloody Jug Band” is een band met een opdracht: een gedempt licht laten schijnen op de donkere plekken in de samenleving en dit is wat jugs band vaker doen.

Eric Schuurmans

 

Album tracks: 1”Volfkiller” - 2”Dorathy Gale” - 3”13 Steps” - 4”Beautiful Corpse” - 5”Wanted Man In Hell” - 6”Late Shift” - 7”Dance With The Devil”- 8”Grab And Jug” - 9”The Undertaker” - 10”Jezebellion” - 11”Asylum Blues” - 12”Forest Of Bloodthirsty Unicorns” - 13”Gal Of Sorrow” [traditional]– All songs written by the Bloody Jug Band, except [where indicated] – Produced by Justin Beckler

Line-up:
Gragmire Peace: vocals, washboard
Stormy Jean: vocals, percussion
Big Daddy Jerm: jug, percussion
Brian “Schredder” Blodgett: acoustic guitar, mandolin
Seth “Funky” Ambler: bass, washtub
Bloody Rick Lane: harmonica
Steven “Steevil” Marshall: electric guitar, banjo
Baby Dingo: cajon, spoons
Franklin Glory: inspiration, good times
Contributions:
Randal Scandal: mandolin (9,11)
Adam Blackwater: slide guitar (5)
Candido Condes: violin (9)

Discography:

2010 : “First Drops” - EP
2012 : “Coffin Up Blood”
2013 : “Murder Of Crows” - EP
2015 : ”Rope Burn”

Artiest info
Website  
 

video