LE VENT DU NORD – TÊTU

‘Le Vent Du Nord’ is een in 2002 in Quebec, Canada opgerichte folkformatie die traditionele Franstalige Quebeciaanse muziek brengt met invloeden uit de van Ierland en Schotland overgewaaide Keltische muziek en hier en daar een klein vleugje zydeco.

De vier bandleden zijn Simon Beaudry (gitaar, bouzouki), Nicolas Boulerice (draailier, piano), Réjean Brunet (bas, trekharmonica, bombardon) en Olivier Demers (viool, gitaar). Zingen doen ze alle vier en ze schrijven zelf ook nieuwe nummers in dezelfde stijl van de traditionals.

Deze formatie heeft al vijf albums op hun palmares staan en ze hebben daar in Canada al meerdere prijzen en ‘awards’ mee gewonnen. Nu verschijnt studioalbum nummer zes onder de titel “Têtu”, vrij vertaald tot ‘vastberaden’ of ‘koppig’. Daarop brengt ‘Le Vent Du Nord’ vijftien tracks, samengesteld uit acht bewerkte versies van traditionals en zeven eigen nieuwe nummers.

Er staan ook vijf instrumentale nummers op deze plaat met “Cardeuse-Riopel”, “D’Ouest En Est”, “Petite Rêve IX”, “Entre Ciel Et Terre” en “La Marche Des Iroquois”. Dit zijn meestal opgewekte folkmelodieën waarvoor heel wat traditionele muziekinstrumenten door dit kwartet uit de kast werden gehaald.

Deze plaat begint met de uit het Franse Bretagne afkomstige traditional “Noce Tragique” (zie video), gevolgd door “Loup-Garou”, een verhaal over een weerwolf die revanche wil nemen op het katholieke geloof dat hem heeft veroordeeld. Dan krijgen we met “Le Rosier” een liefdesliedje over een militair op zoek naar zijn geliefde.

De geschiedenis over het ontstaan van Canada wordt nog eens fijntjes uit de doeken gedaan in het nummer “Confédération” en een tragisch verhaal over de moeilijke zoektocht van geliefden vormt het onderwerp van de song “Chaise Ardente”. Zanger Steve Boulay bracht het liedje “Forillon” onder de aandacht van de heren van ‘Le Vent Du Nord’ en als dank mocht hij het zelf komen zingen bij de opname van het nummer voor de cd “Têtu”.

Het verhaal van een naar liefde op zoek zijnde weeskind wordt met vele metaforen verteld in het liedje “Pauvre Enfant” en in “L’Échafaud” blikt een ter dood veroordeelde terug op zijn leven en op zijn alles verblindende liefde die hem tot deze zware misdaad heeft gedreven. Slotsong “Amant Volage” is een traditioneel verhaal over politici die hun publieke verantwoordelijkheid probleemloos opzij kunnen zetten om zich over te geven aan de lusten van een verboden liefde.

We kunnen ons levendig voorstellen dat ‘Le Vent Du Nord’ met dergelijke folksongs zeer populair kan zijn in thuisland Canada en dan vooral in het Franstalige deel rond Quebec. Anderzijds twijfelen we toch sterk of ze met dit werk ook buiten de vertrouwde landsgrenzen op enig succes zullen kunnen rekenen. Als je de geschiedenis van het land en zijn volk niet zo goed kent wordt alles toch een beetje moeilijker om te absorberen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Borealis Records

video