ROBERT BRUEY – CAROUSEL

Robert Bruey is een singer-songwriter uit Southold, New York die zich op zijn songs zelf begeleidt op akoestische gitaar. Een ander typisch kenmerk van zijn werk is het zeer herkenbare stemgeluid waarin soul en inleving aanwezig zijn en de ijzersterke melodieën die hij bij die liedjes heeft gecomponeerd. In het lijstje van artiesten die zijn werk beïnvloeden noteren we de namen van o.a. Damien Rice, Jackson Browne, Ryan Adams en Johnny Cash. Het legt de lat der verwachtingen meteen zeer hoog.

Het album “Carousel” is zijn derde studioplaat na debuut-cd “Songs From The Path” uit 2009 en “Silver Burning Sky” uit 2011. Op zijn recentste werk laat hij zich voor de opname van de elf eigen composities in de studio bijstaan door zijn lieve vrouwtje Dana Bruey voor backing vocals en voor de instrumentatie dragen Chris Marshak (percussie), Malcolm Gold (bas), Jean-Paul Vest (elektrische gitaar), Jon Preddice (cello), Jack Licitra (piano en Hammondorgel) en Ben Wisch (piano en cd-producer) hun steentje bij.

Net als op een “Carousel” draaien we muzikale rondjes in de elf liedjes op deze plaat. Robert Bruey vertelt zijn schilderachtige verhalen in songs van een viertal minuten. Met zijn speciale stemgeluid weet hij de aandacht van de luisteraar moeiteloos vast te houden tijdens deze muzikale trip op deze imaginaire paardenmolen.

Nummers als “Comin’ Round”, “Fracture Of A Sign” en het ritmische “Open Road” nodigen uit tot verdere verdieping in het werk van deze Amerikaanse singer-songwriter. De intimistische ballad “Go” laat een emotioneel zingende Robert Bruey horen, daarin begeleid door een beklijvend geluid afkomstig van de cello van Jon Preddice. Het is een song die zo op een plaat van de Ierse troubadour Damien Rice zou kunnen staan, net als het daaropvolgende “River Of Stars” trouwens.

Net halverwege het album aanbeland moet het mooiste werk zelfs nog komen met liedjes zoals het sobere “A Piece Of You” en “Anything But Red”, het catchy “Everything” en “Whirlwind” en het tot de verbeelding sprekende en erg mooi georkestreerde “Nightingale” (zie live vertolking op bijgaande video).

Met het naar zachte rockmuziek neigende “All This Is Love” zorgt Robert Bruey voor een heerlijke afsluiter van dit album “Carousel”, een plaat waarin geen enkele ruimte voor verveling werd gecreëerd en die elf liedjes bevat die van de eerste tot de laatste noot weten te boeien. Dat zo’n artiest vooraleer aan de opname van deze cd te beginnen eerst het nodige geld moet inzamelen via ‘Kickstarter’ is eigenlijk wraakroepend. Het belangrijkste is echter dat de plaat er is en we met plezier op de ‘replay’-toets kunnen duwen om van begin af aan nog eens naar deze heerlijk simpele maar o zo mooie songs te luisteren.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video