BUDDY GUY - BORN TO PLAY GUITAR

 


“I was born in Louisiana, And at the age of two My Mama told my Papa, Our little boy has the blues”. Zo begint het fantastische “Born To Play Guitar”, de opener van het gelijknamige nieuwe album van Buddy Guy. 79 jaar oud is hij intussen, de bluesgigant die inmiddels toch wel als de koning van de Chicago Blues mag bestempeld worden. Een meesterlijke gitarist die maar één missie heeft: de Blues in leven te houden. Volgens Buddy Guy was het het laatste verzoek van Muddy Waters aan zijn adres: “Keep The Damn Blues Alive” ! Hij mag dan zelf wel beïnvloed zijn door ondermeer Howlin’ Wolf en vriend Muddy Waters, Buddy Guy is in al die jaren zelf uitgegroeid tot een voorbeeld of held van artiesten als Eric Clapton, Jimmy Page en The Rolling Stones, om het maar bij die namen te houden.

Na de schitterende opener krijgen we een stampende, rockende “Wear You Out” te horen met een, als vanouds, indrukwekkende Billy Gibbons. Inderdaad, de zanger en leadgitarist van ZZ Top is één van de gasten die Buddy had uitgenodigd om deze release nog meer cachet te geven. En er komt nog schoon volk opdraven ! wat dacht je van Van Morrison? De knorpot is briljant op het schrijnende “Flesh & Bone” een eerbetoon aan de overleden BB King. Het indrukwekkende nummer is één van de vele hoogtepunten die het album rijk is. Het vocale debat tussen beide heren is tegelijk een bijzonder fraai verwoorde boodschap dat het leven meer is dan..heu…vlees en bloed. Minder imponerend, maar wel interessant te noemen, is de passage van soul zangeres Joss Stone op de ballade '(Baby) Guess What It Takes ", de song is een wat vreemde eend in de bijt op deze plaat.

Kim Wilson van The Fabulous Thunderbirds mag bewijzen dat hij een meester is van de bluesharp die de stijl van Junior Wells volledig onder de knie heeft. Hij doet dit met verve op het swingende “Too Late” en het aanstekelijke “Kiss Me Quick”. Het is nu ook niet zo dat Buddy Guy nood heeft aan hulp van zijn beroemde vrienden, het is aardig meegenomen en draagt bij tot de variatie maar op het afsluitende “Come Back Muddy”, met Guy op akoestische gitaar, kan je ’s mans onwaarschijnlijke talent haast aan de lijve bewonderen. Het beklijvende nummer is van een ongekende schoonheid, met heerlijk pianowerk van Reese Wynans. En als Guy Muddy smeekt om terug te komen “To Make Some Of That Ol’ Nasty Noise’ Once Again”, dan kan je daar onmogelijk onberoerd bij blijven.

De schitterende productie van de plaat is van de hand van Award winnaar Tom Hambridge, een man die ook meeschreef aan het gros van de songs op dit album. De plaat zit vol pareltjes. Het door Buddy Guy meegeschreven “Crying Out of One Eye” is een sublieme mengeling van Soul en pure Chicago Blues. Guy laat zijn gitaar spreken om zijn gevoelens te uiten nadat zijn vrouw hem verlaten heeft en de blazers weten dit dan nog eens extra te accentueren. Het heerlijk stampende, tragere “Turn Me Wild” waar Buddy Guy ook nog eens bewijst na al die jaren een uitstekend zanger te zijn, de wah wah solo is al even lekker te noemen. Of wat dacht je van het lekker vettig , dampende “Smarter Than I Was”, compleet met vervorming op microfoon ? of het door schallende blazers ondersteunde “Thick Like Mississippi Mud” waar hij schijnt de voeten te vegen aan wat anderen van hem denken. Hij doet wat hij graag doet en goed doet: schitterende Bluesmuziek brengen.

Buddy Guy werd onlangs nog genomineerd voor drie 2015 Living Blues Awards Readers’ Poll – Blues Artist of the Year (Male), Most Outstanding Musician (Guitar) and Most Outstanding Blues Singer. Op geen enkel moment laat de man sporen van stemvermoeidheid vertonen en zijn snarenspel blijft even vloeiend als inventief. Op zijn gezegende leeftijd heeft Buddy Guy alweer voor een mijlpaal in zijn carrière gezorgd. De uitstekende nummers en bij uitstek de hommages aan BB King en Muddy Waters, zorgen ervoor dat “Born To Play Guitar” ongetwijfeld het Bluesalbum van het jaar is! Persoonlijke bedenking: eigenlijk is deze levende legende de artiest die headliner moet zijn op het BRBF in Peer!

Luc Meert


Artiest info
Website  
 

Label: RCA Records
Distr.: Sony Music

video