KATY GUILLEN & THE GIRLS

 

“ These girls are very diverse, but together very special and quite complete… “

“Katy Guillen & The Girls” (KG&G) is een meidengroep uit Kansas City, MO, die in 2012 opgericht werd. Dit blues / roots rock trio bestaat uit frontdame singer-songwriter Katy Guillen (lead zang, gitaar), Claire Adams (bas, zang) en Stephanie Williams (drums). Guillen startte met KG&G nadat ze een tijd samengewerkt had met Go-Go Ray, met wie ze in 2012 het album “When I Get Away” opnam. Vanaf haar veertiende treedt Guillen al op in de regio van Kansas City. Ze deed dit met verschillende bands en in uiteenlopende genres als pop, klassieke rock en akoestische folk uit de Appalachen. Guillen volgde een opleiding traditionele flamenco gitaar. Met KG&G opende Guillen in Kansas City voor de “Royal Southern Brotherhood”. In 2014 was KG&G finalist van de IBC.

In 2014 verscheen het debuut album van KG&G. Het titelloze album is een album met elf originele nummers, waarbij er op enkele tracks assistentie is van Brent Jamison (keys) en Nicole Springer (background vocals). Voor de ongeveer twee minuten durende opener ”Don’t Get Bitter” doet Claire Adams op bas een funky jaren ’60 intro, waarna Guillen rauw overneemt en het even explosief verder gaat. Een repeterende riff typeert ”Old Best Friend”, terwijl ”Woke Up In Spain” het heeft van de upbeat en de herinneringen. ”Stalling On Dreams” is KG&B’s lofzang op onbeantwoorde vragen. Niet alleen Guillen, is de songwriter van het trio, ook bassiste Claire Adams schrijft nummers. ”Think Twice”, een korte poppy rocker, is op dit album haar bijdrage. ”Quiver” is zowat de vreemde eend in de bijt. Je hoort en voelt de salsa van Guillen (die hier haar flamenco opleiding verzilvert), maar je voelt ook de onzekerheid en twijfel. Ook hier is Claire Adams weer erg dominant aanwezig. KG&B gaat opnieuw voluit met de funky rocker ”Don’t Turn Your Back”, om daarna, met het einde in zicht de helmen op te zetten voor de ”The Race”. Adams doet opnieuw de intro en neemt de andere dames op sleeptouw, in deze funk blues. Waar de opener de kortste track op het album is, is de afsluiter ”Earth Angel” de langste en ook de interessantste track. Guillen doet hier een bluesy ruige intro, waarna ze rustig met de zang vervolgt. Gast en toetsenman Brent Jamison is op orgel in de achtergrond te horen, waarna Guillen op het einde van het nummer solo op gitaar uithaalt, terwijl Stephanie Williams de druk op de ketel houdt.  

“Katy Guillen & the Girls” is een Kansas City trio dat ruige, met blues en funk doordrenkte rock brengt, die je direct imponeert. Hun debuut is een verzameling van songs, die zowel hun individuele verscheidenheid als collectieve sterkte etaleert. Dit belooft voor meer!

Eric Schuurmans

“Katy Guillen & The Girls Claire Adams and Stephanie Williams are a blues and roots rock trio from Kansas City that started off in 2012 . On their first self-named record they deliver varying songs that all have a raw rock sound with influences from funk and blues. In these eleven tracks, they are showing their individual diversity as well as their collective strength.” – www.rootstime.be

 

Album track list: 1”Don’t Get Bitter”- 2”Old Best Friend” - 3”Woke Up In Spain” - 4”Stalling On Dreams” - 5”Gabriela” - 6”Think Twice” [Adams] - 7”Quiver” - 8”If You Were Gone” - 9 ”Don’t Turn Your Back” - 10”The Race” - 11”Earth Angel”  – All songs by Guillen unless [noted] – Produced by xxx

Line-up:
Katy Guillen: lead vocals, guitar
Claire Adams: bass, vocals
Stephanie Williams: drums
Featuring:
Brent Jamison: organ, piano, keys (7,11)
Nicole Springer: background vocals (4)

Discography:
2012 : When I Get Away (with Go-Go Ray)
2014 : Katy Guillen & the Girls

Artiest info
Website  
 

Bandcamp

Info: Hemifran

video