KING BISCUIT BOYS – ALL IN A DAYS WORK…

 

“ A country blues recording, by a goodtime blues acoustic duo, in a modern day setting… “

Voor het duo van “King Biscuit Boys” (KBB), of te wel Jonathan Townsend (zang, gitaar) & Craig Stocker (harmonica), trekken wij even het kanaal over richting UK. Jonathan Townsend houdt van muziek en voetbal. Hij was ook lid van “Mistaken ID”, een blues / R&B / retro rock band die in 2003 door singer / frontman Brian Pound opgericht werd. Townsend speelde gitaar samen met Keef Madigan en de ritme sectie bestond uit bassist Keith Neil en drummer Richie Baker. Pound verliet na 18 maanden de band, waarna de andere vier nog even verder deden, maar noodgedwongen, gezien geen goede nieuwe zanger stopten. Nog deze opmerking (om enige verwarring te vermijden): er bestond ook een Canadese blues muzikant “King Biscuit Boy” aka Richard Alfred Newell (1944–2003). 

Craig Stocker is de harmonicaspeler van het duo. Buiten mondharmonica speelt Stocker ook goed op wasbord, melodica, mond harp en lepels. Stocker kreeg zijn eerste harmonica als kersgeschenk en is fan van Sonny Boy Williamson (I & II), James Cotton, Rory Mcleod en Sonny Terry. Stocker studeerde in 2012 muziek af aan het Northampton college en geeft zelf ook harmonica en drum lessen.

In augustus 2014 nam het duo het album “All In A Days Work…” op in de hal van een kerk in Bletchley / Milton Keynes in het graafschap Buckinghamshire, in Zuid Engeland. Het album opnemen duurde slechts enkele uren. Het moest snel gaan vonden ze, want bij teveel getalm gaat veel energie en de essentie verloren. Enige hulp kwam er van blues gitarist / songwriter Gwyn Ashton. Voor de opnamen is er een met de hand gemaakte micro en nog andere vintage apparatuur gebruikt. De nummers geven een goed beeld, van dat wat beiden tijdens shows live brengen. De meeste nummers zijn eerste of tweede “takes”. Ze noemen het album zelf “a country blues recording in a modern day setting”.

Over wat de opener ”Cold In The Morning” gaat, zijn ze het nog niet eens, maar de bedoeling was, een slow blues te schrijven. Jonathan schreef het nummer al in 1985, Craig opent op harmonica en Jonathan valt wat later in. ”All You Need (is your lover in your arms)” is géén “Beatles’” cover, maar een nummer dat Jonathan schreef om in het hospitaal te kunnen zingen, waar hij ooit werkte. Sterk (en leuk) is vooral de tekst: “You could see the village doctor / You could see the holy pope  / You could see the Dali Lama  / But they wouldn’t have a hope…” Traditional nr. een is ”Cocaine”, dat al ontiegelijk keren gecoverd is. De versie van KBB is een samenraapsel en is m.i. een van de meest humoristische. Son House deed de uitspraak al in 1968. Hier is het goed voor de titel van hun volgende uptempo song ”Lies Travel Faster Than The Truth”. Nog een ouder nummer over hoe het misgegaan is, is ”Tell By Her Look”, dat een slide upgrade kreeg. De enige vreemde song is Stealin’, Stealin’” van Will Shade en “The Memphis Jug Band”. Craig en Jonathan leiden afwisselend de dans. ”Bye Bye Baby So Long” is zowat de eenvoudigste compositie van het album. Craig speelt op een chromatisch harmonica en Jonathan een eenvoudige shuffle. Het enige nummer dat beiden schreven is ”(Well,) If You Want Loyalty… Buy A Dog”. Het zou de meezinger van de set list moeten zijn (als het publiek mee doet). Afsluiten doen KBB voor het hondenhok met een tweede traditional ”How Come My Dog Don’t Bark?”. Ook dit is een veel gecoverd nummer, dat we o.a. zouden moeten kennen in de versie van Dr. Jon, en… nu van de “King Biscuit Boys”!

Jonathan Townsend & Craig Stocker aka de “King Biscuit Boys” zijn een traditioneel (maar niet alledaags) akoestisch blues duo, dat zeker de prijs van originaliteit en vooral onze aandacht en sympathie verdient.

Eric Schuurmans

 

Album track list: 1”Cold In The Morning”- 2”All You Need” - 3”Cocaine” [traditional] - 4”Lies Travel Faster Than The Truth” - 5”Tell By Her Look” - 6”Stealin’, Stealin’” ]Will Shade]  - 7”Bye Bye Baby So Long” - 8”Live Life And Take The Consequences” - 9 ”If You Want Loyalty… Buy A Dog” [Stocker / Townsend] - 10”How Come My Dog Don’t Bark?” [traditional] – All songs by Jonathan Townsend unless [6,9] – Arranged by Stocker & Townsend

Line-up:
Craig Stocker: harmonicas
Jonathan Townsend: vocals, guitar

Discography:
20xx : Home Cooking
2014 : All In A Days Work…

 

Artiest info
Website  
 

video