TOMISLAV GOLUBAN – BLOW JUNKIE

 

“Discover this great blues harp blower from Croatia! “

Tomislav Goluban uit Zagorje, is een Kroatische blues muzikant, zanger en mondharmonicaspeler. Hij is op de eerste plaats een blues harmonicaspeler en doet dit al sinds 1997 live en ondertussen ook op meerdere albums. De eerste albums nam hij op met de “Little Pigeon’s ForHill Blues” band. Vanaf 2010 trekt hij ook voor solo werk de studio in. Goluban zoekt zijn inspiratie o.a. bij Sonny Terry, Slim Harpo, Paul Butterfield, Gary Primich en Kim Wilson. Voor de overige biografische info verwijs ik iedereen naar zijn website, die spijtig genoeg niet altijd in het Engels vertaald is. U bent m.a.w. verwittigd.

In een studio in Tugonica in Hrvatska, Kroatië is het zesde en nieuwe album “Blow Junkie” van Tomislav Goluban opgenomen. Het is een album met niet minder dan zestien, op één na allemaal originele tracks. Voor zijn nieuwe album kreeg hij de hulp van Lovro Šicel (gitaar), Aleksandar Vešić (bas), Igor Vugrek (drums) en Nebojša Buhin (tremolo gitaar).Eric Noden en Joe Filisko, twee collega harpisten, hielpen hem bij het schrijven van de songs.

 ”Harp Rockin’”, een korte instrumentale rocker opent het album. Voor de meeste nummers schreef Goluban zowel de tekst als de muziek. Voor enkele nummers zoals “what’s in a name” de boogie ”Blow Junkie Boogie”, het zwoele ”Electric Lights” en de titel song ”Blow Junkie” schreef collega songwriter (een Amerikaan die in Kroatië woont - niet te verwarren met de échte!) Robert Lon Johnson de teksten. ”Gambler’s Blues” typeert zowat de “normale” zang van Goluban en laat ook gastgitarist Nebojša Buhin, die een tremolo gitaar omgehangen heeft, horen. PS. Let hier ook even op de boodschap van de zanger! Dan is er ”On The Roof” met Lovro Šicel, die opent op zijn sigaar box en die voor de nodige slides zorgt. En, “by the way”, in het Zuiden moet je zijn, want daar dansen ze op het dak. Voor de jazzy track ”Blues For Mother Earth” blaast Goluban op een chromatisch harmonica, om daarna te vervolgen met een tweede (korte) instrumental ”Boogie 44”. ”Drivin’ & Ridin’” is even funky en is een ode aan “your machine”. Goluban gaat verder met opnieuw een boogie ”Forhill’s Boogie” en zakt daarvoor letterlijk een octaaf met zijn stem. Idem dito geldt voor ”Two Rockets”,om daarna te pauzeren met een slow blues ”Until The Morning Comes”; waarbij de luisteraar na al dat dansen, net niet in slap valt. Derde en voorlaatste instrumental ”Freedom King” (de rustige kampvuur afsluiter ”Springtime Fever” is de laatste). Mel London’s ”Messin With The Kid” is (zoals hij dat vaker doet) Goluban’s ode aan een van zijn ligustere voorgangers. Het nummer, een blues standard, dat we ook van Junior Wells en Muddy Waters kennen, wordt toegeschreven aan Mel Londen, die ook de eigenaar van ‘Chief Records’ was. We ronden de recensie af met ”Speedin’ Train”,dat in Kroatië al gekend was in een pop variant.

Tomislav Goluban mag zich een echte “Blow Junkie” noemen. Met dit prima harmonica blues album, kan je kennis maken met blues uit Kroatië, een land waarvan je niet direct blues en roots muziek verwacht. Laat je zeker eens verrassen door Tomislav Goluban - Lovro Šicel - Aleksandar Vešić - Igor Vugrek & Nebojša Buhin!    

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
TOMISLAV GOLUBAN
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Album track list: 1”Harp Rockin’” - 2”Blow Junkie Boogie” [& R.L. Johnson] - 3”Electric Lights” [& R.L. Johnson] - 4”Gambler’s Blues” - 5”On The Roof” - 6”Blues For Mother Earth” - 7”Boogie 44” - 8”Drivin’ & Ridin’” - 9 ”Forhill’s Boogie” - 10”Two Rockets” - 11”Until The Morning Comes” - 12”Freedom King” - 13”Messin With The Kid” [M. London] - 14”Speedin’ Train” [Z. Kudelić / I Kostelić / R.L. Johnson] - 15”Blow Junkie” [& R.L. Johnson] - 16”Springtime Fever” – All songs by T. Goluban & Robert Lon Johnson [if noted: 2,3,14] – Produced Branko Komljenović

Line-up:
Tomislav Goluban: harmonica, vocals
Lovro Šicel: guitars, cigar box, backing vocals
Aleksandar Vešić: bass
Igor Vugrek: drums
Nebojša Buhin: tremolo guitar (4)

Discography:
2007 : Mr. B, with Little Pigeon’s ForHill Blues
2009 : Libertin Trilogija - EP, with Little Pigeon’s ForHill Blues
2010 : Zagorje Blues, with Little Pigeon’s ForHill Blues
2010 : 200$ Sun Memphis Album
2012 : Med Bregi, with Little Pigeon’s ForHill Blues
2013 : Isel Budem V Kleticu
2014 : Blow Junkie

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Menart / Spona

video