BERLAEN - VAN MIJN ERF

Met een rechttoe, rechtaan titel, die hem perfect op het lijf geschreven staat, “Van mijn erf”, presenteert Zultenaar en singer-songwriter Wouter Berlaen ons vandaag zijn derde album. Net zoals zijn voorgangers is “Van mijn erf” gezongen en geschreven in zijn eigen Oost-Vlaams dialect, een streektaal, die hemels mooi bekt. Zijn moto “Rechtuit & ongeschaafd maar altijd meezingbaar” draagt hij ook op “Van mijn erf” nog steeds even hoog in het vaandel, zowel tekstueel als instrumentaal. Kortom, Berlaen weet wat hij wil, is recht door zee en beschrijft zichzelf nog het beste, zoals hij op de cd-inleg aangeeft: “Vrede aan alle haters. En wie niet horen wil: van mijn erf!”

Wie de naam Berlaen niet als muziek in de oren klinkt heeft de laatste jaren zeker een radiostilte ingelast. Sinds Wouter Berlaen in 2011 zijn rol als bassist bij gerenommeerde Vlaamse artiesten en bands, zoals Leki, Paul Michiels of de Laatste Show of Ketnetband, inruilt voor een solocarrière, worden zijn songs veelvuldig opgepikt door onze Vlaamse radiozenders. De van een memorabele videoclip voorziene debuutsingle “Ge zij were zat”, uit zijn eerste album “Vanuivoeurt”, met als gastartiesten zijn goede vrienden wijlen Luc De Vos en Maaike Cafmeyer, doen al dadelijk stof opwaaien en zijn eigenwijze versie van “Let’s go all the way” van Sly Fox in “Brengt ui zuster mee” breekt ook dadelijk potten in de playlisten van Radio 1. Dezelfde weg gaat het op met zijn nieuwe, aanstekelijk rockende single “Ier in de midd'n”, die zich als voorbode van Berlaen's nieuwe album, onweerstaanbaar in ieders oren nestelt.

Als referentie kan deze eerste single tellen, want “Van mijn erf” is een knap album geworden over de ganse lijn, dat vol afwisseling, een gevoelige en doodeerlijke kijk geeft in het leven en gedachtegoed van Berlaen. Vriendschap, liefde, teleurstelling en verraad, vloeien stijlvol in elkaar. Buiten de single, zetten de vrolijke meezinger ”Speciaal” en het agressief punk rockende “Van mijn Erf”, met dreunende basnoten en scheurgitaar van Ward Snauwaert, de meest ronkende noten op zijn erf. Berlaen toont zich echter ook van zijn meest gevoelige kant, vol tristesse en onbegrip in de pianoballade “ Drei Letters”, ter ere van wijlen Luc De Vos, dat mijmerend uitwaaiert op blazers en emotionele gitaarpassages, of diep teleurgesteld en vol afschuw door verraad in “Beste moat”. Zijn harde, bijna eindeloos herhaalde woorden “Steekt'em nog wa dieper, dieper in de grond”, laten hier weinig aan de verbeelding over. Heerlijke countryblues horen we dan weer in de van liefdesverdriet overlopende meezinger “Z'hé mij zoeu g'had”, mooi begeesterd door de tweede stem van Evi Hanssen, een trillend Hammondorgeltje, de metronomische drum van Laurens Billiet en de overheerlijk roestig klinkende gitaar van Ward Snauwaert.

Voor wie deze nieuwe parel aan de kroon van Berlaen live wil horen is er nog meer goed nieuws. Donderdag 10 december om 12 uur, stelt Berlaen “Van mijn erf” officieel voor in de Music Village in Brussel via AB Concerts, en dit volledig gratis. Om het met Berlaen's eigen woorden te zeggen, “Twijfelt doar nie an”!

Yvo Zels

 

 

Clubtour ‘Van mijn erf’ CD presentatie @ Music Village Brussel (AB)
10 december 2015 @ 12:00 – 13:30

Berlaen solo @ OC d'Iefte Deerlijk
22 december 2015 @ 14:00 – 16:00

 

 

Artiest info
Website  
 


Distr.: PIAS Belgium

video