PENNY NICHOLS – GOLDEN STATE

De lange tijd vanuit Hollywood opererende zangeres en songschrijfster Penny Nichols draait al meerdere decennia mee in de wereld van de folkmuziek. In de jaren ’60 zong ze in een bluegrassband en in 1966 maakte ze samen met Kathy Smith deel uit van het folkduo ‘Greasy Mountain Butterballs’. Als soloartieste debuteerde ze in 1967 met het album “Penny’s Arcade”.

In de jaren ’70 was ze de frontvrouw van een jazzband ‘Black Imp’ en pas in 1990 volgde een tweede soloplaat met “All Life Is One”, gevolgd door “Songs Of The Jakata Tales’ in 1993. In haar carrière stond ze toch al op hetzelfde podium met grote namen als Linda Ronstadt, Jennifer Warnes en Jackson Browne. In de zomer van 2012 bracht ze het album “Colors Of The Sun” uit met daarop uitsluitend minder bekende liedjes uit de beginperiode van Jackson Browne, die zelf trouwens met haar meezong op één van de songs.

De nu 68-jarige muzikante woont al een tijdje in de ‘Hudson Valley’ van New York en ze is altijd eigen songs blijven schrijven. Anno 2015 werd een selectie van haar composities samengebracht op een nieuwe cd die onder de titel “Golden State” op de markt is verschenen. In de liedjes op deze plaat zingt ze over haar levenservaringen als kind, als tiener en als jonge vrouw en over al haar goede en minder leuke herinneringen die ze aan die periodes heeft overgehouden.

Als ik haar muziek met die van iemand anders zou moeten vergelijken, dan zou ik waarschijnlijk toch voor Linda Ronstadt kiezen, deels ook omdat ze eenzelfde stemtimbre heeft en een vergelijkbare warmte uitstraalt in haar liedjes. Een eerste hoogtepunt horen we in het schitterende “Guadalupe”, maar ook het verhalende “Poco Al Poco” en “Kick The Can” zijn heel catchy en lieflijk gebrachte songs.

Penny Nichols heeft niet alle tracks op “Golden State” zelf geschreven, maar ze selecteerde twee oudere songs om te coveren: “Leanin’ Back & Laughing” van Steve Noonan uit diens naar zichzelf vernoemde elpee van 1968 en “Winter Fires” van Jo Nita Beede die dit liedje uit 2012 hier samen met Penny Nichols in duetvorm brengt. Daarnaast schreef Nina Jo Smith het liedje “L.A. Man” (zie video waarop deze componiste haar song zelf meezingt met Penny).

In het nummer “Stevie Wonder” vertelt ze over haar waargebeurde ontmoeting met deze superster als jonge vrouw van 19 jaar op een feestje in Hollywood. Dat ze er bijna vijftig jaar later dit nummer over schreef moet toch betekenen dat hij toen een behoorlijk grote indruk op haar heeft gemaakt. Een andere leuk in het gehoor liggende song is “One & Only Life”, een liedje dat Penny Nichols zelf in 2009 heeft geschreven. Afgesloten wordt er op dit album met “Mr. Sad Eyes”, een song die ze zelfs al componeerde in 1978.

Na haar tribute-album voor Jackson Browne is “Golden State” misschien wel het best samen te vatten als een eerbetoon aan haar eigen leven en aan de liedjes die ze over diverse hoogtepunten in haar leven heeft gecomponeerd. ‘Goede wijn behoeft geen krans’ is een gezegde dat zonder twijfel op het perfect uitgevoerde werk van Penny Nichols van toepassing mag zijn.

(valsam)
“Penny Nichols is a singer-songwriter who lived most of her life in Southern California where she has worked with lots of great artists. That is why she may refer to Jackson Browne, Linda Ronstadt and Jennifer Warnes as ‘my friends’. Her latest album ‘Golden State’ is a nostalgic recollection of events, meetings and good memories during her exciting life in a world full of music.“ – www.rootstime.be

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Pensongs Productions

Info: Hemifran

video