LOES SWINKELS – NOTHING AS I KNOW

“With this album I wish to send love and light into the world, as I believe we need some more of both” zijn de wijze woorden van de Nederlandse zangeres en songschrijfster Loes Swinkels die ze op het hoesje van haar tweede album “Nothing As I Know” plaatste. We kunnen nu al beamen dat ze in die zelf opgelegde missie is geslaagd met de dertien zelfgeschreven tracks voor deze plaat die volgt op haar in eigen beheer uitgebrachte debuutalbum “Passionately Lonely” uit 2009.

Multi-instrumentalist Gabriël Peeters speelde me op o.a. orgel, piano, drums en basgitaar en tekende daarenboven ook nog eens voor de productie van deze cd. Andere gastmuzikanten die een bijdrage aan de realisatie van de plaat afleverden zijn Rob Geboers op Hammondorgel, Richard van Bergen op elektrische en slide gitaar en de momenteel op haast elke Nederlandse productie opduikende BJ Baartmans die elektrische gitaar speelt op twee tracks.

“Nothing As I Know” werd op vrijdag 28 februari boven de doopvont gehouden tijdens de officiële cd-release party in ‘Roepaen’ te Ottersum en zal vanaf nu voor elk van u te koop zijn in de betere platenzaken in de Benelux. Dat u die aanschaf ernstig in overweging moet nemen, daar willen we u in deze recensie van proberen te overtuigen, want deze Loes Swinkels kan zingen als een nachtegaal en ook haar talent als songschrijfster verdient elke vorm van aanprijzing.

Het album begint met de titeltrack “Nothing As I Know”, een countryballad met veel slide gitaar in de begeleiding. “Love All Around” wordt op een zachtjes kabbelende reggaemelodie gebracht, maar voor “Sending Love & Hope To You” gaat ze weer helemaal terug naar de countrysound die je voornamelijk in Nashville en omstreken kunt horen.

Een volgend hoogtepunt op dit album is de pianoballad “Mama” waarin blues- en soulkenmerken zijn binnengeslopen, iets dat eigenlijk ook wel een beetje het geval is bij het nummer “Foolish Man” dat Loes Swinkels met veel gevoel en inleving brengt. “Forbidden” is ook al zo’n mooie song waarin deze zangeres met haar stem bij ons herinneringen weet op te roepen aan de Canadese zangeres Natalie Merchant.

Veel te kort is het naar ons oordeel veruit mooiste liedje op deze plaat: “Heal This Wounded Child” (zie video), maar dat wordt dan wel een beetje goed gemaakt door de twee liedjes waartussen dit nummer op de cd werd geplaatst: het melodieuze “Cape Rainy Days” en de 6 en halve minuut durende slotsong “Welcome Home”. Noteert u alvast ergens dat deze Loes Swinkels hier en nu door ons een veelbelovende toekomst wordt toegedicht. Zeg dus later niet dat we u niet op tijd hebben verwittigd.

(valsam)

 

 

3 maart: CrossRoads, Bergen op Zoom
28 maart: Get u Concert, St. Jacobskapel, Nijmegen
12 april: De Bosuil, Weert
27 september: De Cultuurboerderij, Westelbeers

 


Artiest info
Website  
 

Distr.: Sonic Rendezvous

Info: Broere Promotion

video