BLUES CARAVAN 2014 - FEAT. CHRISTINA SKJOLBERG, ALBERT CASTIGLIA AND LAURENCE JONES - LIVE (cd + dvd)

In 2014 was het de tiende verjaardag van de RUF Blues Caravan. Normaal komt deze Blues Caravan ook in België langs, maar in 2014 moesten we langs de zijlijn toekijken hoe de Amerikaan Albert Castiglia, de Brit Laurence Jones en de Noorse Christina Skjolberg overal schitterden. Gelukkig werd er op 9 februari 2014 in De Harmonie te Bonn een live cd en dvd opgenomen. Nu kunnen we thuis toch nog genieten van deze drie top gitaristen die samen het podium deelden. Roger Inniss en Mirri Mietinen, de ritme sectie van The Laurence Jones band waren bassist en drummer van dienst tijdens deze RUF Blues Caravan 2014.

De opener 'Join Me On The Blues Caravan' wordt gezamenlijk afgewerkt. Zowel Christina, als Albert en Laurence nemen vocaal een couplet voor hun rekening en ze mogen ook elk apart hun kunnen op de gitaar tonen met een afzonderlijke solo. Na deze voortreffelijk funky blues song verdwijnt Albert van het podium. Laurence Jones blijft wel staan, maar hij ruilt de gitaar in voor een zitje achter de keyboards. De linkshandige gitariste Christina Skjolberg begint als eerste aan haar optreden. Ze brengt drie nummers uit haar schitterende debuut album 'Come And Get It'. De muziek van de Noorse kan je het best omschrijven als bluesrock met een flinke dosis funk. Ze bezit een prachtige stem die nog wel wat aan kracht mag winnen. Ze mag drie nummers brengen waarmee ze zichzelf in de kijker kan spelen van heel Europa en dat komt de blondine heel goed uit, want buiten Noorwegen heeft ze weinig naam bekendheid. Ze kiest voor de funky titelsong 'Come And Get It', Het zeer stevige 'Close The Door' en voor 'Hush'. Drie prima songs waarin ze ook haar kans grijpt om indruk te maken op haar Fender. Tijdens haar gitaar solo's maakt Christina gretig gebruik van de vibrato en van de Wah Wah pedaal.

Daarna is het de beurt aan de jonge Brit Laurence Jones. Deze belofte van de Britse bluesrock is uit het goede hout gesneden. Hij brengt ook veel afwisseling in de nummers die hij in De Harmonie speelt. In 'Wind Me Up' gaat het tempo al dadelijk omhoog en krijgen we een stomend en swingend blues nummer gepresenteerd. De cleane solo die Laurence ten beste geeft laat horen dat de jongen heel wat in zijn mars heeft. Hij is technisch zeer goed en kan dat combineren met zeer veel gevoel. De witte Lindsay Wilson gitaar waarop Jones speelt heeft een heel mooie klankkleur. De drie songs die we op dit live album horen, komen allen uit Laurence zijn recentste album 'Temptation'. Dit album heeft heel wat succes en in de Uk won hij dankzij dit album de Award als beste jonge artiest op de Britse Blues Awards. Het begin van 'Fall From The Sky' heeft een mix van rock en pop. In het laatste gedeelte veranderd het nummer in een zinderend instrumentaal spektakel waarbij Laurence een verwoestende solo laat horen. Dit is puur genot om naar te luisteren. Zijn vaste kompanen Roger Inniss, op zijn zes snarige bas, en Mirri Mietinen groeien samen met hun frontman tijdens dit nummer. Het laatste nummer dat Laurence brengt kent iedereen wel, want dit is toch wel een klassieker. Origineel van Bob Dylan, maar gespeeld in de versie van legende Jimi Hendrix weet Laurence Jones met 'All Along The Watchtower' iedereen voor zich te winnen. Jones gaat volledig op in zijn sterk gitaarwerk en als hij dan de volume knop van zijn gitaar geleidelijk toedraait en de ritme sectie stopt met spelen kan je een speld horen vallen in De Harmonie. Het applaus is dan ook erg fel wanneer er terug wordt gegaan naar het normale volume. Deze jongen is goed bezig om na de UK ook de rest van Europa te veroveren.

De Amerikaan Albert Castiglia was voor de eerste keer in Europa. Hij heeft al een zestal albums achter zijn naam waarvan de twee laatste 'Living The Dream' en 'Solid Ground' de meest succesrijkste zijn. Dus moeten we ons niet verbazen als de man met Italiaanse en Cubaanse roots songs speelt uit deze twee albums. In het instrumentale 'Fat Cat' laat hij dadelijk horen wat hij in huis heeft. Tijdens dit uptempo nummer kan hij zijn vlugge vingers razendsnel over de snaren laten gaan. Bassist Roger Inniss neemt het halfweg even over van zijn frontman en bewijst dat je op de basgitaar even goed die snelle vingers kan demonstreren. Daarna gaat Albert gewoon op zijn elan verder en laat zo iedereen genieten van zijn begenadigd gitaar spel. Stomende blues waar je moeilijk stil kan bij blijven horen we in 'Put Some Stank On It'. Albert strooit gretig met scherpe, pittige gitaar riffs om er even later een zinderende solo aan te breien. Dit is een top song. Het volgende nummer van Albert is 'Sway' en het klinkt bijna zoals The Rolling Stones, wanneer deze een traag liefdeslied spelen. Voor de afsluiter 'Sweet Home Chicago' komt iedereen weer op het podium. Deze ode aan de stad van de blues geeft de kans aan Christina, Laurence en Albert om samen een mooi einde te maken aan dit live album. Tevens krijgen ze elk nog de kans om afscheid te nemen met een solo op hun instrument. Dit live album 'Blues Caravan 2014 Live' is een aanrader omdat er drie talentrijke, maar toch verschillende artiesten aan bod komen.

De dvd is een erg leuke extra. Verschillende camera's geven heel goed het concert weer en ook het geluid is prima. De dvd bevat 14 songs en de meeste nummers zijn dezelfde als op de cd. Laurence Jones heeft één extra song op de dvd, namelijk 'Soul Swamp River'. Hij schreef dit swamp blues nummer toen hij in Louisiana was voor de opnames van zijn recentste album 'Temptation'. Albert Castiglia heeft wel een paar andere songs op de dvd. Het enige nummer dat op beide schijven staat is het instrumentale 'Fat Cat'. Met 'Freddie's Boogie' trekt Castiglia de lijn door van 'Fat Cat'. Het is ook instrumentaal en laat vooral het vlugge vingerwerk van de Amerikaan zien. Tijdens het instrumentale gedeelte van 'Bad Avenue' zie je Albert met zijn gitaar een rondje maken tussen het publiek. Ook in de tragere, intense solo's zoals in dit nummer bewijst hij een begenadigd gitarist te zijn. In het stevige 'Going Down Slow' horen we weer een andere Castiglia. Iets meer funk in de bluesrock. Het is een zeer dansbaar nummer waarin de Amerikaan nog een keer zijn klasse op de gitaar weet over te brengen. Op het einde krijgt de ritme sectie die de hele avond op een fantastische manier de twee frontmannen en de frontvrouw begeleid heeft hun moment van glorie. Roger Inniss begint met zijn zes snarige bas aan een lekkere groove even later neemt de Finse drummer Mirri Mietinen met verve over en geeft het publiek nog een mooie drum solo cadeau. Samen brengt het vijftal nog een knappe versie van Lou Reed 's 'Cocaine'. Castiglia perst nog een splijtende solo uit zijn Gibson en Laurence Jones verzorgt de korte maar o zo mooie vinnige gitaar riffjes in de coupletten. de cd/dvd is een aanrader voor de bluesrock liefhebbers.

 

Line-up:
Laurence Jones (vocals, guitar)
Christina Skjølberg (vocals, guitar)
Albert Castiglia (vocals, guitar)
Roger Inniss (bass)
Miri Miettinen (drums)

Artiest info
Website  
 

Label: RUF Records

video