DAYNA KURTZ – RISE AND FALL

Moeten we de Amerikaanse singer-songwriter Dayna Kurtz eigenlijk nog wel aan u voorstellen? Als u een beetje thuis bent in de hedendaagse muziekwereld, dan weet u toch al langer dat deze uit New Jersey stammende en nu in New Orleans wonende dame een gevestigde waarde is in de wereld van de actuele jazz-, blues- en folkmuziek.

Tussen de vele fans van haar muziek vinden we collega-zangeressen als Norah Jones en Bonnie Raitt terug en ze trad al samen op met o.a. Elvis Costello, Richard Thompson, B.B. King en Rufus Wainwright. In haar twee vorige albums “Secret Canon Vol. 1 & Vol. 2” ging Dayna Kurtz in 2012 en 2013 op zoek naar godvergeten blues- en R&B-liedjes, maar nu is zij weer helemaal terug met het album “Rise And Fall” waarop ze negen eigen nieuwe composities en één cover heeft samen gebracht op een ronduit schitterende plaat.

Op de bijgaande video vertolkt ze de openingstrack van dit album “It’s How You Hold Me” live voor de Nederlandse VPRO-televisie. Kijk en luister daar misschien best eerst even naar en concludeer dan samen met ons dat deze geweldige zangeres al even schitterende liedjes kan schrijven en zingen.

Op de nieuwe plaat staan trouwens nog heel wat meer van dergelijke pareltjes zoals de met iets van Otis Redding vergelijkbare soulballad “You’re Not What I Need (But You’re All That I Want)”, het fragiele “Yes, You Win”, “Far Away Again”, “A Few Confessions” en “You’ll Always Live Inside Of Me”, een coverversie van het nummer uit het album “The Illustrated David Allan Coe: 4 Classic Albums 1977-1979”.

De melancholie die ze via haar breekbaar klinkende stem uitstraalt is adembenemend en soms zelfs meelijwekkend. Het is weinige artiesten gegeven om dergelijke oprecht klinkende emoties in de zang te leggen. Al van bij haar debuutplaat “Postcards From Downtown” uit 2002 is dit een eigenschap die Dayna Kurtz in al haar songs weet te beheersen.

Aan de basis van de zeer persoonlijke songteksten bij deze nummers op “Rise And Fall” lagen haar persoonlijke tragedies van de voorbije jaren. Het begon met het overlijden van haar vader dat ze bezingt in o.a.“The Hole” over het graf waarin de urne met de as van haar vader werd begraven en de hartverscheurende liefdesverklaring van de dochter aan haar papa in “If I Go First”. Dan was er ook nog haar echtscheiding en de daarop volgende verhuis van Brooklyn, New York naar New Orleans waar er een nieuwe liefde in haar even kwam.

Dayna Kurtz heeft al heel wat platen op haar palmares staan, maar neemt u gerust van ons aan dat haar nieuwste album “Rise And Fall” veruit haar allerbeste werk bevat. U weet dan ook wat u te doen staat: deze cd aanschaffen, zo vaak mogelijk beluisteren en dan als kenner naar één van haar vier optredens gaan die ze in maart in Nederland zal komen geven.

(valsam)

Vrijdag 20 maart: Oude Remise, Bad-Nieuweschans, NL
Zaterdag 21 maart: Concertzaal, Oosterbeek, NL
Zondag 22 maart: Mezz, Breda, NL
Maandag 23 maart: Paradiso, Amsterdam, NL

 

Artiest info
Website  
 

Label: Kismet Records

Distr.: Lucky Dice Music

video