YAGULL - KAI

Centraal in dit album staat het duo, gitarist Sasha Markovic en pianiste Kana Kamitsubo, beiden uit New York City, die zich op hun gezamenlijk debuutalbum met een achttal gastmuzikanten omringen met roots in diverse landen waaronder violiste Wen Chang en contrabassist Yoshiki Yamada. Zelf is Sasha Markovic afkomstig van Belgrado en Kana Kamitsubo heeft Japanse roots. Beide geschoolde muzikanten zijn zowel componisten als virtuoze instrumentalisten. Zij huwden in 2013 en zijn inmiddels de trotse ouders van een zoontje, Kai genaamd, aan wie zij dit album opdragen. Wellicht hierom dat er vanuit hun samenspel vaak een zekere tederheid uitgaat alsof beiden elkaar constant willen opzoeken in een eigen gedeelde gevoelstaal. Eerder bracht Sasha al het album ‘Films’ uit op het MoonJune label, dat met zijn eigenaar Leonardo Pavkovic er vooral naar wil streven om onconventionele muziek uit te brengen die zich niet zo gemakkelijk op één genre laat vastpinnen.

Sasha Markovic en pianiste Kana Kamitsubo gaan volledig op in de uitvoering van hun composities die neigen naar symfonische jazz, post-rock en soundtrack tegelijk, alles versmeltend tot een eenheid. Behalve gitaar speelt Sasha ook nog bas en percussie en Kana, die aan het Berklee College afstudeerde, situeert zich met haar grandioos pianospel tussen klassiek en jazz. Je hoort invloeden van Bill Evans, Pat Metheny en Michael Nyman en ‘Omniprism’ heeft een vage Andalousische feeling. Op dit album herwerkt Sasha twee composities uit het ‘Film’ album, o.a. het bloedmooie ‘Dark’ waarbij zich een contrabas vervoegt en ‘Sound Of M’ met de harmonica van Jackson Kincheloe. Het prachtnummer ‘Burn’ vangt aan met een intro van luitspeler Beledo, die elders gitaar speelt. Het speelse ‘Z-Parrow’ bevat folky elementen. Het draagt allemaal bij tot de gevoelsmatige en rijke klankkleur van dit album.

Het is die variatie op de spanningskoord tussen klassiek en jazz die dit album zo boeiend maakt waarin melancholie, vreugde, ingetogenheid en speelplezier elkaar in evenwicht houden. Vooral het gevoelvolle pianospel sleept je mee samen met het warme gitaarspel van Sasha, als de magie van onuitsprekelijk mooie kamermuziek die je meevoert buiten zijn muren naar dromerige en betoverende landschappen. Uit elke track spreekt een aparte ontroering, die maakt dat zowel ‘Mio’ als ‘Wishing Well’ en vooral ‘North’ de wens in je laten ontstaan om je gedachteloos te verliezen in dat oorstrelend muzikaal universum waarvan alleen de uitvoerders het geheim lijken te kennen. Geen enkel woord wordt er gezongen, maar met elke noot, toets, flard, akkoord, snaarberoering en melodielijn slagen de muzikanten erin om meer uit te drukken dan om het even welke taal dat zou kunnen. Puur, bewogen, filmisch en onaards mooi!

Marcie

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
YAGULL
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

Label: MoonJune Records

video