JEFF JENSEN – MOROSE ELEPHANT

“ Jeff Jensen’s new album is inventive, intense and unexpectedly diverse... “

Jeff Jensen begint gitaar te spelen als hij elf is. Hij groeit op met de rock muziek uit de jaren ’50, ’60 en ’70. Blues muziek was maar één stap te gaan. JJ flirt op school met verschillende genres in de muziek: R&R, funk, punk rock en jazz. Als hij negentien is, speelt hij zijn eerste blues nummers, in een band die Southern blues bracht. In 2003 vormen JJ en Chris Sabie “The Santa Clarita Blues Society”. JJ en Chris reizen naar Memphis voor de ‘2004 International Blues Challenge’ (IBC). Na de competitie wordt de “Jeff Jensen Band” gevormd. Van 2005 tot 2009 treedt de band jaarlijks meer dan tweehonderd keren op en neemt ze deel aan de 2005, 2006 & 2007 IBC’s. De band opent voor BB King tijdens zijn ‘80st verjaardag tour’. In 2007 brengen ze het debuut album van de groep uit: “The Jeff Jensen Band”. In 2008 is JJ de producer van een album van vriend John Parker. Enkele weken voor dat zijn vriend aan kanker stierf, is het album kunnen uitgegeven worden. In 2009 brengt de band hun tweede album “I’m Coming Home” uit. In 2011 verhuist JJ van Portland naar Memphis, TN. Hij werkt er als gitarist twee jaren samen met de ‘mondharmonica sensatie’ Brandon Santini en wordt zijn manager. JJ tourt nog steeds met de “Jeff Jensen Band” en promoot zijn nieuwe album “Morose Elephant”.

Voor de opnamen van zijn nieuwe album “Morose Elephant” verzamelde Jeff Jensen enkele vrienden muzikanten, die dezelfde passie met hem delen. Bassist Bill Ruffino en drummers James Cunningham / Robinson Bridgeforth vormen de ritme sectie van de “Morose Elephant Band”. Speciale gasten zijn  Chris Stephenson (orgel / piano), Eric Hughes & Gary Allegretto (mondharmonica), Victor Wainwright (piano, Wurlitzer), Reba Russell (zang), Anne Harris (viool) en de blazers Kirk Smothers (sax) & Marc Franklin (trompet). Victor Wainwright was ook producer van de zang partijen.  

Op het vierde studio album van Jeff Jensen staan zeven originele songs en vier bewerkte standards. Jensen opent zijn album met Memphis soul gevoelens in 1”Make It Through”, dat met veel orgel grooves van Victor Wainwright, het stevig rockende 2”Get Along” vooraf gaat. In de rustige ballade die dan volgt 3”Fall Apart”,legt Jensen, geholpen door de blazers, zijn ziel bloot. Met 4”Going Home” slaat Jensen de funky soul straat in. Tour drummer Robinson Bridgeforth is hier de sterkhouder, terwijl Jensen zelf lustig doorheen het nummer soloot. Op het opmerkelijke, grillige maar vernieuwende 5”Paper Walls” mag toetsenman Chris Stephenson even zichzelf zijn, als hij van een speelgoed piano de toetsen mag beroeren, terwijl Jensen zijn op hol geslagen verhaal doet. Het wordt waanzinnig gezellig met 6”What’s The Matter With The Mill”. Dit is de eerste track van de B-kant van het album en een klassieker van Memphis Minnie & McCoy, waarvan het origineel dateert uit 1930. Het nummer, waarin Wainwright de zang doet, swingt als geen ander. Toetsenman Wainwright, zorgt er voor dat de song naar het einde toe explodeert, net als je denkt dat het gedaan is. Fantastisch! Maar, zo kennen we Wainwright. Nog een kwetsbare en eerlijke Jensen krijgen we te horen in de country ballade 7”Ash And Bone”. Het is een nummer waarin violiste Anne Harris en ook zangeres Reba Russell te horen zijn. Het eerste van de twee nummers met een harpist is 9”Bad Bad Whiskey”, dat Amos Milburn schreef in 1950. In dit nummer zingt Wainwright een tweede keer, maar genieten we vooral van de harmonica van Eric Hughes. Op het album staat ook één instrumentaal nummer 8”Elephant Blue”. Het is een emotioneel jazzy nummer, met dito ritmes. Track #10 ”I’ll Always Be In Love With You” (uit 1929 van het trio Herman Ruby / Bud Green / Samuel Howard Stept) is geen echte afsluiter, want er volgt ook nog een bonus track. ”I’ll Always Be In Love With You” swingt vooral dank zij de blazerssectie (Kirk Smothers: tenor / bariton sax & Marc Franklin: trompet / flügelhorn). In de bonus track 11”Empty Bottles” is Gary Allegretto heel soulful op harmonica te horen.

Jeff Jensen is op de eerste plaats een gedreven muzikant en performer. Als je naar Jeff Jensen’s “Morose Elephant” luistert, krijg je te maken met een heel verscheiden amalgaan van stijlen en emoties. Jeff Jensen is voor velen waarschijnlijk een de te ontdekken muzikant. Als je Jeff Jensen live wil meemaken, kan dit, want hij toert binnenkort in België en in Nederland. Voor België doet Jeff Jensen o.a. op 19 april Café ’t Goor in Gooreind en op 20 april de Banana Peel in Ruiselede aan. Wij van rootstime.be raden jullie aan van dit te noteren en van er eens bij te zijn!   

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
JEFF JENSEN
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

19/04/2015: Café ‘t Goor, Gooreind, BE
20/04/2015: Banana Peel Blues Club, Ruiselede, BE
22/04/2015: Blues Sphere Bar, Luik, BE
23/04/2015: CC De Steiger, Menen, BE
25/04/2015: Café De Weegbrug, Roermond, NL
26/04/2015: Keeping the Blues Alive, Deurne, NL

Album tracks: SIDE A: 1”Make It Through” - 2”Get Along” [with V. Wainwright] - 3”Fall Apart” - 4”Going Home” - 5”Paper Walls” – SIDE B: 6”What’s The Matter With The Mill” [Minnie/McCoy] - 7”Ash And Bone” - 8”Elephant Blue” [with Ruffino/Bridgeforth] - 9”Bad Bad Whiskey” [A. Milburn] - 10”I’ll Always Be In Love With You” [Ruby/Green/Stept]Bonus Track: 11”Empty Bottles” – All songs written by Jeff Jensen, except [when noted] – Produced by Jeff Jensen

Line-up:
Jeff Jensen: vocals, guitar
& “The Morose Elephant Band”:
Bill Ruffino: bass
James Cunningham: drums, percussion
Robinson Bridgeforth: drums (1,2,4,8) – tour drummer
All-star cast of supporters:
Chris Stephenson: organ, toy piano (5)
Victor Wainwright: piano (6,10), Wurlitzer (1,2), vocals (6,9)
Reba Russell: vocals (1,4,7,9,10)
Kirk Smothers: tenor / baritone sax
Marc Franklin: trumpet / flugelhorn
Anne Harris: violin (7)
Eric Hughes: harmonica (9)
Gary Allegretto: harmonica (11)

Discography:
2007: “Jeff Jensen” – “The Jeff Jensen Band”
2009: “I’m Coming Home” – “The Jeff Jensen Band”
2013: “Road Worn And Ragged“
2015 : ”Morose Elephant”

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Swingsuit Records

info:FrankRoszakProductions

video