ALLISON MOORER – DOWN TO BELIEVING

De muziekkenners weten natuurlijk al langer dat 42-jarige countryzangeres Allison Moorer de jongere zus is van countryvedette Shelby Lynne en dat ze in 2005 trouwde met singer-songwriter Steve Earle, waar ze begin 2014 na 9 jaar huwelijk alweer in alle vrede van is gescheiden.

Het verwerkingsproces van die echtscheiding en het feit dat hun 4-jarige zoon John Henry met autisme werd gediagnostiseerd vormen de basis van het songmateriaal dat Allison Moorer heeft geschreven voor haar nieuwste, negende studioplaat “Down To Believing” die midden maart op de markt zal gaan verschijnen als opvolger van haar album “Crows” uit 2010.

Het autisme van haar zoontje werd vastgesteld toen hij amper 2 jaar en half was. Sindsdien zit hij in een speciale school in New York. De meest opvallende song over deze situatie op “Down To Believing” is “Thunderstorm Hurricane” waarin de frustraties over de moeilijke communicatie met haar autistische zoon worden beschreven, net als in het later volgende “Mama Let The Wolf In” waar Allison Moorer over haar onterechte schuldgevoelens en machteloosheid bij de ziekte van John Henry vertelt.

De schitterende autobiografische en intieme albumtiteltrack “Down To Believing” gaat over het pijnlijke aanvaardingsproces dat ze doormaakte na haar scheiding van Steve Earle. Ook de twee uitstekende songs in rocker “Tear Me Apart” en pianoballad “If I Were Stronger” handelen over haar beleving van die beëindiging van haar huwelijk.

In het akoestische gepresenteerde liedje “Blood” komen de familiebanden aan bod en zingt ze over haar onvoorwaardelijke en liefdevolle relatie met haar zingende zus Shelby Lynne. Openingsnummer “Like It Used To Be” (zie video) is een vlot in het gehoor liggende countryrocksong zoals er verder op het album nog wel enkele andere staan, zoals “I Lost My Crystal Ball”, “I’m Doing Fine” en “Back Of My Mind”.

Het erg melodieuze “Wish I”, de afsluitende countryballad “Gonna Get It Wrong” en de prima coverversie van de klassieker “Have You Ever Seen The Rain?” van ‘Creedence Clearwater Revival’ mogen hier zeker niet over het hoofd worden gezien als we ter conclusie nog willen meegeven dat “Down To Believing” misschien wel de allerbeste plaat tot op heden van Allison Moorer is geworden. Op naar een nieuwe ‘Grammy Award’ zou ik tot slot nog willen stellen.

(valsam)

RELEASE DATUM: 16 MAART 2015

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Proper Records
Distr.: Bertus

video