THE ERNIE PENISTON BAND – LIVE AT THE MUDDY WATERS

 

Zanger Ernie Peniston was lang actief in de Minneapolis music scene. Hij stond al op het podium samen met Prince, Morris Day, “The Temptations”, Koko Taylor, Lonnie Brooks, James Brown, Albert Collins… Vier jaren lang was Peniston de frontman van de “Chicago Rhythm & Blues Kings”, waarmee hij in de States en Europa tourde en ook vier jaren lang werkte hij samen met “Approaching Storm”. In 2003 is Peniston voorgedragen bij de ‘Iowa Blues Hall of Fame’.

Ernie Peniston trok zich in 2010 terug als muzikant en als leider van de “Ernie Peniston Band” (EPB),die hij, laat in de jaren ‘80 oprichtte in de ‘Quad Cities’ [bedoeld wordt 4 provincies in het Zuid Oosten van Iowa en Noord Westen van Illinois, geconcentreerd rond vijf steden: Davenport & Bettendorf in Iowa en Rock Island, Moline, & East Moline in Illinois / esc]. Maar, nadat hij in 2013 toevallig zijn oude EPB gitarist Joe Collins ontmoette, werden er nieuwe plannen gesmeed en was een reünie in de maak. Na vele telefoons was de reünie een feit en is er, buiten andere verplichtingen, de release van “Live at the Muddy Waters”. Het album is opgenomen in februari van 2014 in de befaamde club in Bettendorf, Iowa. Het album is echter ook meer, omdat het een verzameling is van live opnamen, waaronder een optreden tijdens de opening van het 30ste ‘Mississippi Valley Blues Fest’, waar Ernie voor het eerst optrad in 1985. De line-up van de reünie-EPB is een heruitgave van de line-up van de EPB, zoals ze was aanvang jaren ’90.

Het album opent zoals iedere show met een korte mondelinge intro, waarna de muzikanten opwarmen met een funky instrumentale jam, waarin Collins al direct met enkele solo’s de toon zet. Toetsenman Manuel Lopez III volgt hem met een jazzrock solo, waaraan bassist Darren Butler een einde breidt. De jam gaat ongeforceerd over in de funk van 2”So Many Woman, So Many Time”, die de komst van Ernie Peniston nog voorafgaat. Peniston is een zanger met een geweldige emotionele stem, die meerdere stijlen aan kan. Wat van het album iets apart maakt is de funky aanpak van de band. De funk songs die ze brengen zoals (om eens met het einde te beginnen) 11“If You Wanna Boogie... Forget It” zijn goed in balans gehouden door een dosis blues en een dosis funky soul. In de set zijn meerdere klassieke blues songs opgenomen, die alle door de EPB een funky injectie gekregen hebben. 3“Here I Am” had een traditionele 12 bar blues shuffle kunnen geweest zijn, maar kreeg een jazzy/funky bewerking. BB King’s 4“Why I Sing The Blues”, Magic Sam’s versie van 10“Sweet Home Chicago” en zelfs 5“Stormy Monday” kregen alle van de EPB een eigen sterkere opfrisbeurt. Ook wordt de soul muziek van Bill Withers in 9”Ain’t No Sunshine” en 6”Heart Of St. Paul” van Andy Bailey (een oude vriend van Peniston) probleemloos gebracht.  

Hou je van een mix van blues en funk, dan is “Live At Muddy Waters” van “The Ernie Peniston Band” het album waar je moet voor gaan. De EPB nog zien optreden zal een rariteit zijn, maar als de gelegenheid zich moest voordoen, moet je zorgen dat je hier zeker bij kan zijn!

Eric Schuurmans

 

Album tracks: 1”Intro” - 2”So Many Woman, So Many Time” - 3”Here I Am” - 4”Why I Sing The Blues” - 5”Stormy Monday” - 6”Heart Of St. Paul” - 7”Going Home” - 8”Give Me My Blues” - 9”Ain’t No Sunshine” - 10”Sweet Home Chicago” - 11”If You Wanna Boogie... Forget It”

Line-up:
Ernie Peniston: vocals
Joe Collins: guitar
Darren Butler: bass
Manuel Lopez III: keys
Rick Penhallegon: drums

Discography:
2014 : ”Live At The Muddy Waters” (February 21, 2014)

Artiest info
Website  
 

Label: The Ernie Peniston Band

video