TRAILHEAD – LEAVE ME TO LEARN

‘Trailhead’ is een pseudoniem dat door de Berlijnse singer-songwriter Tobias Panwitz wordt gebruikt om zijn muziek kenbaar te maken aan de buitenwereld. De in Oost-Berlijn geboren muzikant wordt in de vakpers meermaals vergeleken met de folk- en Americana-artiesten die in de jaren ‘60 en ’70 in de muziekwereld furore maakten met hun verhalende liedjes.

Zo duiken de namen van Neil Young, Jackson Browne en Ron Sexsmith of van bands als ‘Wilco’ en ‘Crowded House’ regelmatig op in recensies van het werk van ‘Trailhead’. Dat was al het geval bij zijn vorige platen “The Road To Salamanca” uit 2009 en “Bodies In The Basement” uit 2012 en het zal niet anders zijn als er gesproken wordt over zijn nieuwste album “Leave Me To Learn”.

Op dit bijna één uur durende album staan dertien door Tobias Panwitz zelf gecomponeerde liedjes. Inhoudelijk gaan de songs vaak over het reizen en de diverse belevenissen tijdens het rondtrekken. Openingstrack “Another Mile” is bijvoorbeeld zo’n liedje, maar ook “On A Train”, “Out In The Open”, “Red On Black” en “When I Come Home Again” hebben het reizen en de zoektocht naar nieuwe plaatsen in de wereld als basisonderwerp.

“Changing Seasons” en albumtiteltrack “Leave Me To Learn” roepen inderdaad herinneringen op aan een verhalen vertellende Jackson Browne. Ron Sexsmith is dan weer heel dichtbij als de songs “My Mother’s Father” en “This Old Song” (zie video) worden gebracht. De ballads “Sing Your Song” en “Church Bells” zijn echter onze twee favoriete tracks uit deze plaat.

Afscheid van een teloorgegane liefde wordt er genomen in de liedjes “Nothing But Well”, de heerlijke pianoballad “Out In The Open” en “Wouldn’t Wanna Miss It”. Tot slot willen we ook nog even meegeven dat Tobias Panwitz bovendien ook nog een multi-instrumentalist is die zelf gitaren, piano, mondharmonica, mandoline, keyboards en percussie speelde bij de opname van de liedjes voor dit ook door hem geproduceerde, aangenaam beluisterbare ‘Trailhead’-album “Leave Me To Learn”.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Timezone Records

video