ZAKOUSKA – À DOS DE GÉANTS

Het was op Esperanzah 2012, dat onze aandacht compleet gekaapt werd door een viertal, dat voor de randanimatie geprogrammeerd was, maar achteraf bekeken een van de meest beklijvende muzikale prestaties van het hele festival neergezet bleek te hebben. De naam was “Zakouska” en het viertal -twee dames, twee heren,bediende zich van violen, accordeon en gitaar om een tziganefolk te spelen, die ons werkelijk midscheeps raakte. Het clubje komt uit de Franse regio rond Straatsburg, is klassiek geschoold en stoort zich vooral niet aan muzikale conventies. De twee dames, Elodie Messmer en Aline Haelberg, bespelen de violen en zorgen voor de (schaarse) zang, terwijl Fabien Bucher de gitaren voor zijn rekening neemt en Arthur Bacon de accordeon bespeelt.

Oost-Europese zigeunermuziek is dus de basis, maar verwacht je vooral niet aan platgetreden paden: er wordt duchtig geïmproviseerd en wat vooral bijblijft, is de mix van virtuositeit en muzikaliteit, die Zakouska etaleert. Ik ben er zeker van dat ze alle vier makkelijk zestig noten per nanoseconde kunnen spelen, maar dat doen ze alleen maar als het nummer erom vraagt. De gitaar wordt al eens als een cymbalon bespeeld, de violen durven -letterlijk- al eens te krassen, maar het eindresultaat is nog min noch meer verbluffend.

Dit is muziek, die je best live meemaakt, maar de plaat biedt een behoorlijk alternatief. De lichtjes theatrale speelsheid blijft overeind bij de plaat -de tweede van het gezelschap-, die verder uitblinkt in leuke songtitels als “Stoican in NY”, “Chouke” of “Gnawagroove” en een opeenstapeling is van fijne, veelgelaagde melodieën, gedurfde arrangementen en vooral een heerlijk amalgaam van muzikale lekkernijen, waarvan het speelplezier afdruipt en die, hoe gecompliceerd ze soms ook klinken, als je voor het eerst luistert, telkens weer op hun pootjes blijken te vallen.

Wellicht klinkt het lichtjes pretentieus, als ik hier de term “voor fijnproevers” laar vallen, maar dit is inderdaad niet gemaakt voor mensen die nog in hun strofe-refrein-strofe-refreinfase zitten. Wie die fase ontgroeid is en bereid heel open te luisteren, ontdekt bij Zakouska een heerlijke nieuwe wereld, op de grens van jazz en folk, waar het vedomd heerlijk toeven is!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
   

Label: Playasound
Distr.: Xango Music

video