SONS OF BILL – LOVE AND LOGIC

We zijn nog maar enkele dagen ver in het gezegende jaar 2015 en ik heb hier in de cd-speler al een album draaien dat als een serieuze kandidaat voor de titel ‘plaat van het jaar’ zal mogen worden beschouwd. Eind september 2014 verscheen de nieuwe cd “Love And Logic” van de vijfkoppige Americana- en rockmuziek spelende formatie ‘Sons Of Bill’ al in de Verenigde Staten, maar in Europa zal u het schijfje pas vanaf 26 januari kunnen aanschaffen. Het aftellen naar die datum kan hiermee dan ook beginnen, want dat u deze schitterende plaat absoluut aan uw collectie moet toevoegen staat buiten kijf.

Het kwintet rond de broers Sam, Abe en James Wilson, de drie zonen van Bill (aka literatuur- en theologieprofessor William Wilson), ontstond in 2005 in Charlottesville, Virginia. Bassist Seth Green en drummer Todd Wellons vervolledigden de formatie die in 2006 op plaat debuteerde met het album “A Far Cry From Freedom”. Drie jaar later volgde een tweede plaat met “One Town Away” en nog eens drie jaartjes later braken ze in 2012 definitief door op de internationale muziekscène met hun geweldig sterk album “Sirens”.

Terwijl de twee vorige platen werden geproduceerd door ‘Wilco’-, Sting- en Tom Petty-producer Jim Scott, opteerde ‘Sons Of Bill’ deze keer voor Ken Coomer, de voormalige drummer van ‘Wilco’ en ‘Uncle Tupelo’ om achter de knoppen in de opnamestudio in Nashville, Tennessee plaats te nemen en dat is vooral de ritmiek van de meer stevige rootsrocksongs op dit nieuwe album ten goede gekomen.

Maar ook alt.country en Americana-deuntjes komen ruim aan bod op “Love And Logic” met helemaal vooraan al een uitstekende alt.countrysong met “Big Unknown” en een harmonieus samen gezongen ballad in “Brand New Paradigm” waarin ook de creatieve instrumentatietalenten van ‘Sons Of Bill’ waar te nemen zijn. Nog rustiger wordt het in de akoestische ballad “Road To Canaan” waarin enkel gitaar en pedal steel te horen zijn en zangeres Leah Blevins uit Nashville voor extra vocale ondersteuning zorgt.

Het volgende nummer is het walsende “Lost In The Cosmos”, een muzikaal eerbetoon van ‘Sons Of Bill’ aan Chris Bell, de in 1978 op amper 27-jarige leeftijd door zelfmoord veel te vroeg gestorven leadzanger van de Amerikaanse powerpopformatie ‘Big Star’. Daarna worden alle registers wijd opengetrokken voor rocksong “Bad Dancer” waarvan we u een live opgenomen versie op video meegeven. Ook “Arms Of A Landslide” is zo’n stevig swingende en catchy rocker.

Echt indrukwekkend is deze band in de beklijvend simpele ballad “Fishing Song” die James met breekbare stem zingt en waarop Abe sober maar fantastisch op piano speelt terwijl Sam de pedal steelgitaar hartverscheurend laat meehuilen. Het daaropvolgende “Higher Than Mine”, “Light A Light” en het intimistische slotlied “Hymnsong” zijn al even geweldige countryballads waar we maar nooit genoeg van kunnen krijgen.

Eerlijk: die titel van ‘plaat van het jaar 2015’ blijft voorlopig gereserveerd voor “Love And Logic” van ‘Sons Of Bill’. Het is nu aan alle andere musici om beter dan dit te doen en die eretitel alsnog van deze broers af te snoepen. Tot slot ook nog deze tip: vergeet vooral niet om de jongens in februari live te gaan bekijken tijdens hun drie optredens in Nederland.

(valsam)

5 februari 2015: Poppodium Grenswerk, Venlo, NL
11 februari 2015: Qbus, Leiden, NL
12 februari 2015: Metropool, Hengelo, NL


 

Artiest info
Website  
 

Label: Thirty Tigers / Gray Fox Records
Distr.: Bertus

video