ERIC SCHWARTZ – THE BETTER MAN / THE ARISTOCRAT

Het is niet echt duidelijk of de Amerikaanse performer Eric Schwartz in de eerste plaats een folkzanger is of een komiek, want hij combineert beide vaardigheden in één en hetzelfde werk: cd’s met melodieuze liedjes en knap in elkaar geknutselde songteksten waarin heel vaak humor en soms zelf expliciet sexueel getinte woordenschat aan te pas komen. Zo waren de titels van enkele oudere songs uit zijn repertoire "Clinton Got A Blowjob", "Who Da Bitch Now" en “Keep Your Jesus Off My Penis”.

Wij kregen recent met “The Better Man” en “The Aristocrat” zomaar ineens twee volwaardige cd’s van Eric Schwartz tegelijkertijd in de bus. Beide albums werden door hem zelf geproduceerd in samenwerking met Will Kennedy. Ze komen ook haast gelijktijdig op de markt en tonen aan dat de creativiteit van deze man nog lang niet aan zijn einde is gekomen.

Op “The Aristocrat” zijn de meest opvallende songtitels “Black Man In The White House”, “Senator Whoever” (zie video), “(There’s Nothing Funny About) Male Pattern Baldness” (zegt deze zelf kaalhoofdige zanger) en “Jesus, Leave The Bible Belt Alone”. Controversieel wordt het in de 15 seconden durende epiloog “STFU Ann Coulter”, waar de letterafkorting staat voor “Shut The Fuck Up” en in de song “W.G.F.T.S.” waarbij die letters staan voor “Who’s Gonna Fuck The Singer”. De muziek die rond deze controversiële songs werd gecreëerd verzacht in dit geval wel heel duidelijk de zeden.

Het helemaal niet provocerend opgezette album “The Better Man” benadrukt veel meer de singer-songwritercapaciteiten van Eric Schwartz en ook de muzikaliteit van de elf liedjes op deze cd ligt veel hoger dan op “The Aristocrat”. We krijgen radiovriendelijke songs als “Don’t Ask”, het uptempo rockende “Martini”, het jazzy “Is It Wrong?” en het op iets van Elvis Costello lijkende “Take It Out On Me”.

De verontschuldigende pianoballads “The Better Man” en de knappe break-up song “I’m Sorry” of het over de edele moed van de naar de oorlog uitgestuurde jonge Amerikaanse soldaten handelende “Welcome Back To The USA” tonen aan dat Eric Schwartz ook wel een uitstekende zanger en componist is die absoluut niet hoeft te chokeren om gehoord te worden.

(valsam)
“How different can an artist be? The American performer Eric Schwartz is extremely controversial and rude in the songs on his album ‘The Aristocrat’, but also very sensitive and apologizing in the songs on a second record ‘The Better Man’. In both cases, you can anyway hear an excellent singer and a great songwriter of touching lyrics and melodies.”
– www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby - CD Baby

Label: Claritone Music

Info: Hemifran

video