BRIAN CARPY – ROCKIN’ BOLLOCKS

“ Coming from Glasgow, Scotland with his guitar and bollocks... “

Brian Carpy (néén, dit is niet de man op de hoes van het album…) groeide op in Glasgow, Schotland (vandaar zijn grappig accent). Brian ontdekte op zijn zestiende Jimi Hendrix, “Cream” en “de” blues. Hij kocht zich een gitaar en vond zijn inspiratie als debuterend muzikant, bij Albert Collins, Ronnie Earl, Anson Funderburgh en “Fleetwood Mac”.

In 2010 nam Brian ontslag op zijn werk, vertrok naar Windy City, de stad van de blues, Chicago en besloot om er zijn droom proberen waar te maken. Twee jaren lang werkte hij overdag als vrijwilliger tussen de armen en trok hij er ’s nachts met zijn gitaar op uit, om in de blues clubs van Chicago, te kunnen leren van de besten. Brian’s harde werken werd beloond door het winnen van de ‘Guitar Slinger Showdown’ als ‘Best Blues Guitarist’ tijdens de “B.L.U.E.S.” competitie in de Halsted club.

Carpy benadert dit jaar vriend, gitarist en producer Pete Galanis (“Howard & The White Boys”) om zijn debuut album (met de veelzeggende titel) “Rockin’ Bullocks” te helpen maken. Het is een album met negen tracks, met eigen werk en met nauwkeurig gekozen covers. Ik noem als voorbeeld Ronnie Earl’s smeulende 3“That’s When My Love Comes Down”. Chris Foreman vult hier deze extra lange track (meer dan negen minuten lang), met heerlijke orgel grooves. Dit, terwijl Carpy heel gedurfd en onafgebroken alle mogelijke akkoorden uit zijn gitaar weet te halen, terwijl hij enkel de vibrato hendel van zijn gitaar en géén extra pedalen gebruikt. Op 6“Change in My Pocket” navigeert Carpy ontspannen en met de nodige solo’s, doorheen Anson Funderburgh’s Texas shuffle en moedigt hij pianist Marty Sammon aan, om niet te karig om te gaan met zijn riffs. 8“Man Needs His Loving All the Time” is een nummer, dat geschreven is door de legendarische New Orléans’ gitarist Earl King. Kenners / liefhebbers van de albums van “Anson Funderburgh & the Rockets” herkennen het nummer, als openings track van hun “Sins” album uit 1987. Carpy doet zijn best om de zang van frontman Sam Myers (1936-2006) te evenaren, maar schittert echt als hij in de swingende melodische frases, behendig de noten uit zijn gitaar plukt. Andere covers zijn een pittige versie van Smokin’ Joe Kubek / Bnois King’s 1“I Gotta Have It” dat het album opent en waarin de ritme sectie van veteranen Marty Binder (drums) en Ari Seder (bas), de aanstekelijke beat garanderen en aan Carpy veel ruimte geven, om al vanaf het begin met enkele solo’s uit te halen. In de afsluiter 9“Postman”, een Kim Wilson cover, zingt Carpy heel expressief en sluit de gitaarpartij naadloos aan. Carpy zingt op zijn best in 5“Dyin on the Vine”, een nummer van Rick Estrin & Rusty Zinn. De tergende gitaarsolo’s in deze track, benadrukken extra het verdriet en de pijn. Nog meer van Carpy’s uitstekende gitaartechniek is te horen in 2“Bad Intentions” van Joe Scott, dat populair gemaakt werd door Bobby “Blue” Bland. Op het album staan er ook twee instrumentale nummers. Carpy is op het swingende / jump blues 4“Hangin” en 7“At Cha Mama Nims” te horen samen met meerdere gastmuzikanten. Organist Chris Foreman is op beide tracks te horen, terwijl harmonicaspeler in 7“At Cha Mama Nims” opvalt, terwijl hij weerwerk biedt aan beide heren. Dit is het uitgelezen moment om even te relaxen. 

Het debuut album “Rockin’ Bullocks” van Brian Carpy is een gitaar blues album, met een pinkoog naar Magic Sam en/of Ronnie Earl. Brian Carpy’s debuut album onderscheidt zich buiten de titel, vooral door zijn gitaarstijl en zang. Carpy’s gitaarstijl is vernieuwend en vrijwel vrij van clichés en zijn zang getuigt van positieve progressie. Ik ben ervan overtuigd dat we Brian Carpy zeker nog meer zullen gaan horen!

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
BRIAN CARPY
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album tracks: 1”I Gotta Have It” [J.B. Kubek / B.N. King] - 2”Bad Intentions” [J.W. Scott] - 3”That’s When My Soul Comes Down” [R. Earl / K. Horvath] - 4”Hangin’” - 5”Dyin On The Vine” [R.S. Estrin / R. Zinn] - 6”Change In My Pocket” [A. Funderburgh / R. Funderburgh / S. Myers / J.P. Whitefield] - 7”At Cha Mama Nims” [S.M. Gomes / D.L. Nulish] - 8”Man Needs Loving All The Time” [E. King] - 9”Postman” [J.D. Tate / K. Wilson] – One song written by B.V. Carpy, other songs [as noted] – Produced by Pete Galanis

Line-up:
Brian Capry: vocals, guitars
Marty Binder: drums (Albert Collins, Buddy Guy, Junior Wells)
Ari Seder: bass (Jimmy Johnson, Billy Branch, Jimmy Burns, Ronnie Baker Brooks, Guy King)
Marty Sammon: keyboards (6) (Buddy Guy, Otis Rush, Phil Guy)
Chris Foreman: organ (3,4,7) (Deep Blue Organ Trio, Albert Collins, The Mighty Blue Kings)
Ron Sorin: harmonica (7) (Bo Diddley, Hubert Sumlin, Pinetop Perkins, Big Shoulders)

Discography:
2014 : ”Rockin’ Bollocks”

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Bamboo Groove Rec.

video