AWNA TEIXEIRA - WILD ONE

Iets van de melancholie van de Portugese fado zit ook in de songs van Awna Teixeira verweven, wat niet zo vreemd is als je weet dat haar grootouders na de wereldoorlog vanuit Madeira, Portugal naar Toronto in Canada verhuisden. Die liefde voor haar grootmoeder waart ook in de song ‘Blue Heart on Your Sleeve’, verwijzend naar een kwetsbare geest die onderhevig is aan gemoedschommelingen. Dat invoelend begrip voor de zwakkeren of bijv. ook voor de verdrukte Indianenstammen blijkt eveneens in ‘In The Wintertime’. Daarnaast zijn er de liefdesongs en een lyrische song als ‘Yellow Moon’ die het beeld oproept van een immer toerende reizigster die zich uitstekend thuis voelt onder een weidse sterrenhemel of in vreemde landen omdat zij de muziek overal in zich meedraagt. Want Awna schrijft pure poëtische songs waaraan zij met haar heldere stem een broze glans hecht die soms aan Lisa Hannigan herinnert.

De muzikale carrière van Awna begon in 2001. Enkele jaren later maakte zij samen met Allison Russell een tijdlang deel uit van het groepje ‘Po’Girl’ waarna ieder zijn eigen weg ging. Po’Girl bracht in al die jaren meerdere albums uit maar het prachtalbum ‘Where The Darkness Goes’ werd een soloproject van Teixeira alleen. Ook ‘Wild One’ is een nostalgisch onzeglijk mooi sfeeralbum waarvoor zij zich verplaatste van haar woonst in Salt Lake City, Utah naar Toronto, Canada, om daar in alle rust haar dromerige songs te schrijven. Op dit album vervoegen zich ook andere muzikanten naast de multi-instrumentaliste Awna die zelf o.m. gitaar, banjo, piano, pomporgel en bas speelt en ook accordeon op het driftige ‘A Sailor’s Dream’ dat neigt naar een bevreemdend mythisch zeemanslied. In de zangharmonieën voegt zich telkens de stem van Oh Susanna naast deze van Awna, o.m. op ‘The Light In You’ opgedragen aan boreling Ida Maeve, het dochtertje van Allisson Russell. Drummer Sly Juhas fascineert zowel op het onstuimige ‘Bees And Things’ dat overkomt als een bevrijding als op het intrigerende‘ Sailor’s Dream’ met een onheilspellende onderstroom.

Vele van Awna’s songs baden in een sfeer van tristesse dat slechts hier en daar wordt doorbroken door een luchtiger toon, maar het is juist die melancholie die haar songs zo aangrijpend maakt, een enkele keer filmisch, bijv. op ‘Little Ghost of a Whale’ met sobere pianobegeleiding. Favorieten zijn nog het tedere ‘Wild One’ in harmoniezang met Oh Susanna, zo’n echte klassieker in wording, en het aangrijpende ‘Freedom Hunter’, een quasi vijf sterren song die je niet genoeg kan beluisteren en die je telkenmale opnieuw beroert. Dat je naar Nederland moet reizen om deze muzikante Live te horen is onbegrijpelijk, want alleen in het grensland kan je haar live zien optreden in het kader van haar ‘Blue Heart On her Sleeve tour’ volgende maand. Afgaande op de fragiele schoonheid van dit ‘Wild One’ album is het zelfs waard om hiervoor een tourbus naar Nederland in te leggen.

Marcie

vrijdag 06 maart, Cultureel Café De Amer, Amen
zaterdag 7 maart, de Slotplaats, Bakkeveen
maandag 9 maart, Meneer Frits, Eindhoven
dinsdag 10 maart, Blue Room Sessions, Den Bosch
woensdag 11 maart, Patronaat, Haarlem
donderdag 12 maart, Live Stage Marnix, Ede
vrijdag 13 maart, Acoustic Alley, Den Haag
zaterdag 14 maart, Razzmatazz, Oost-Souburg
zondag 15 maart, Oosterleker Kerkje, Oosterleek


 

Artiest info
Website  
 

Label: Hazy Tales
Distr.: Lucky Dice

video