DANIEL ROMANO – IF I’VE ONLY ONE TIME ASKIN’

 

Debuutplaat “Workin’ For the Music Man” uit 2010 en diens opvolger “Sleep Beneath The Willow” uit 2011 waren twee albums van de Canadese countryzanger en songschrijver Daniel Romano uit Welland, Ontario die om onbegrijpelijke redenen nog helemaal aan onze aandacht wisten te ontsnappen. Dat was echter helemaal niet meer van toepassing voor zijn derde plaat “Come Cry With Me”, een succesalbum waarmee de toen nog met een geweldige pornosnor rondlopende muzikant roem wist te verwerven over de hele wereld.

De lat der verwachtingen lag dan ook bijzonder hoog voor de nieuwe, vierde cd van Daniel Romano die eind juli op de markt is verschenen. “If I’ve Only One Time Askin’” is de titel van het album waarop hij elf songs heeft gebundeld. Tien daarvan zijn nieuwe eigen tijdloze composities en er is ook één cover van de song “Learning To Do Without Me”, een nummer van George Jones uit diens 1984-album “You”ve Still Got A Place In My Heart”.

De eerste single uit dit nieuwe album is “The One That Got Away (Came Back Today)”, een song waar we u graag een live uitvoering door de intussen van zijn snor ontdane Daniel Romano op video willen meegeven. Op dit vierde album brengt hij traditionele countryballads in de unieke stijl die hem op het lijf lijkt te zijn geschreven: tearjerkers (helemaal geen smartlappen, hoor) met veelvuldige klaagzang afkomstig van de bij goede countrydeuntjes horende pedal steel.

Openingstrack “I’m Gonna Teach You” is daar al een schoolvoorbeeld van, maar ook “Old Fires Die”, “All The Way Under The Hill” en albumtiteltrack “If I’ve Only One Time Askin’” horen overduidelijk tot deze categorie emo-ballads. Ook de eerste single en de liedjes “There’s A Hardship”, “If You Go Your Way (I’ll Go Blind)” en afsluiter “Let Me Sleep (At The End Of A Dream)” zijn typerende slepers die de emotionele snaren van de luisteraar weten te beroeren.

De enige twee songs op deze plaat die over een ietwat sneller ritme beschikken zijn het samen met de uit Nashville stammende countryzangeres Caitlin Rose gebrachte duet “Strange Faces” en de uptempo honky tonk-countryrocker ”Two Word Joe” met obligate pianogetokkel en in de bar vlot meezingbare songtekst.

Daniel Romano is nog maar net 30 jaar geworden, maar hij heeft al ettelijke prijzen en ‘awards’ weten binnen te rijven in zijn nog prille muzikale loopbaan. Dat hij een blijver in dit muziekgenre zal zijn staat buiten kijf. De enige vraag die ons momenteel dan ook bezig weet te houden is hoeveel schitterende Americana- en countryliedjes we in de volgende jaren nog van deze sympathieke Canadese bewonderaar van countrylegendes als Merle Haggard, Waylon Jennings, Gram Parsons, George Jones en Hank Williams mogen verwachten. Het moge dan ook duidelijk wezen dat we daar zo goed als constant naar uit zitten te kijken.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: New West Records
Distr.: [PIAS]

video