SONS OF THE DELTA – TASTY NUGGETS

 

“ There is definitely also a blues Delta in the South West of Great Britain!  “

Het Brits blues / roots viertal dat luistert naar de naam “Sons Of The Delta” bestaat sinds 2002 uit de oprichters Mark Cole (zang, gitaar, harmonica) en Rick Edwards (gitaar, zang); later geflankeerd door drummer Martin Fitzgibbon en recent door bassist Lyndon Webb. Cole & Edwards, die ook als duo optreden, tourden ondertussen zowel akoestisch als elektrisch al in Europa, Amerika en Australië.

In 2004 bracht het duo Cole / Edwards hun debuut “One For The Road” uit. Na hun “Made In Mississippi” album (2006) dat ze na een bezoek aan Clarksdale, MS, opnamen, is het duo uitgebreid tot eerst een trio en recent tot een viertal (maar dat wisten we al). Hun nieuwste album “Tasty Nuggets” (2014) is een album met elf originele songs en (op vraag van fans) twee covers. Buiten het viertal stonden er ook enkele gasten in de studio. Ik noem de Canadese blues gitarist Mike Myers (“Mike Myers Brothers Band”) met wie ze in 2005 in de States al optraden, toetsenisten Bill Blair en Jake Carpenter en gospel zangeressen Dionne Andrews, Patricia Bailey & Darrel McCalla. 

Mark Cole opent op mondharmonica met een rif de eerste track ”Just Want To Make A Living” het album, waarin iedere muzikant zich inhoudelijk herkent. Cole zingt dat hij, zoals menig artiest geen naam wil maken, maar vaak voor een inkomen speelt. Cole’s zang is zuiver en Edwards’ gitaar solo perfect geplaatst. Dit is nog maar de aanzet, want in ”Never Had Nothin’ When Times Were Good” gaat het nog even verder, waarbij de drum van Martin Fitzgibbon en Cole’ grooves alles nog wat fatalistischer maakt. De eerste cover ”People Get Ready” is een vijftig jaren oude Curtis Mayfield klassieker over vrijheid voor de zwarte medemensen. Het nummer krijgt hier extra kleur en soul door het gospel koor van Andrews, Bailey & McCalla. De andere cover ”When Can I Change My Clothes” is een nummer van Bukka White (?-1977). Bukka White was een Delta blues gitarist en de neef van BB King. White was geen onbesproken iemand, want hij geraakte in Chicago in de gevangenis, na een schietpartij. In het uptempo nummer vullen de slide gitaar en de akoestische gitaar elkaar aan. Het verhaal van het nummer is het verhaal van een gevangene, die in weer wind moet werken in een beruchte gevangenen chain gang. ”Spaceman Blues” is een modern blues nummer, een knappe, eigen hedendaagse interpretatie van Robert Petway’s “Catfish Blues” uit 1941. Top track! Nog meer erkenningspunten vind je bij het horen van ”Scared Of Love”. Het nummer opent heel bekend en brengt het verhaal van een vrouw, die bang is voor de liefde en vlucht. Als je wilt weten wat blues je brengt, moet je gaan voor de shuffle ”Time Marches On” (met wat voor een imposante baslijn) en moet je denken dat het om wijn gaat: hoe ouder, hoe beter! De tracks ”Downhome Blues” en de ouderwetse super lange Chicago blues “Little Too Late” zijn twee bijzondere tracks, gezien hier Mike “Mossman” Myers als extra gitarist mee speelt. ”Downhome Blues” is een Southern rocker, die heel breed een verhaal vertelt, over de mensen die in de voorbije jaren in de Delta zijn komen wonen. Met ”Get Down And Let Me In” gooit de band alles even, om wat later met de latino getinte swampy blues ”Thirtynineteen” de seksuele driften van een mature dame te beschrijven. Nadat ”Water Will Rise” het heeft in een gospel over de wateroverlast in de wereld, gaan we naar het einde met ”Out On A Saturday Night”. De finale is een pop rock song, die een pleidooi is om de TV over de haag te gooien en om van elk live optreden te genieten. 

Verkijk je niet op de hoes waarop een op een op een harmonica blazende gedrogeerde kip staat, of aan de titel van het nieuwe album “Tasty Nuggets” van “Sons Of The Delta”. Deze band is géén ouderwetse blues band, maar een hedendaagse vierkoppige Britse blues band, die uitstekende blues brengt, waarvan je, op het einde van de rit, een goed gevoel krijgt!.

Eric Schuurmans

 

Album track list: 1”Just Want To Make A Living” - 2”Never Had Nothin’ When Times Were Good” - 3”People Get Ready” [Curtis Mayfield] - 4”Spaceman Blues” - 5”Scared Of Love” - 6”Time Marches On” - 7”Downhome Blues” - 8”When Can I Change My Clothes” [Bukka White] - 9”Get Down And Let Me In” - 10”Too Little Too Late” - 11”Thirtynineteen” - 12”Water Will Rise” - 13 ”Out On A Saturday Night” – All songs by Mark Cole unless [noted] – Produced by Aaron Taylor & Mark Cole

Line-up:
Marc Cole: vocals, harp, electric guitars, percussion
Rick Edwards: electric & acoustic guitars, backing vocals
Lyndon Webb: bass, stand-up bass, backing vocals
Martin Fitzgibbon: drums, percussion, backing vocals
Special guests:
Mike “Mossman” Myers: electric guitar (7,10)
Bill Blair: keys (1-3,5-6,9,11)
Jake Carpenter: piano (10)
Dionne Andrews (soprano), Patricia Bailey (alto), Darrel McCalla (tenor): choir (3,12)

Discography:
2004 : One For The Road (Mark Cole & Rick Edwards)
2006 : Made In Mississippi (feat. Pinetop Perkins & Sam Carr)
2014 : Tasty Nuggets

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: © Copyright - Sons of the Delta / Rawtone Records

video