KINETIC ELEMENT – TRAVELOG

De symfonische progressieve rockgroep ‘Kinetic Element’ heeft zijn thuisbasis in de Amerikaanse stad Richmond in de staat Virginia. De band bestaat uit vier leden die allemaal instrumentalisten zijn, waardoor ze een beroep moeten doen op gastvocalisten voor hun nummers. Mike Visaggio speelt op keyboards en is de leider van de groep, Todd Russell is gitarist, Mark Tupko bassist en Michael Murray speelt op drums.

Het allereerste album van ‘Kinetic Element’ was “Powered By Light” in 2009 en daar is onlangs een opvolger voor gecreëerd met de tweede cd “Travelog”. Er staan nauwelijks vijf tracks op dit 70 minuten durende album, maar de lengte van elk nummer varieert dan wel tussen de 10 minuten en bijna 21 minuten. Er is dus duidelijk sprake van mini-rockepossen op deze plaat; muziek in de stijl van de grote progressieve rockgroepen uit de jaren ’70 zoals ‘Yes’, ‘Led Zeppelin’, ‘Pink Floyd’ of ‘Emerson, Lake & Palmer’.

Bovendien werden er drie zingende gastmuzikanten uitgenodigd voor deze vijf songs met de over meerdere octaven heen zingende Dimetrius LaFavors van rockgroep ‘Odin’s Court’ op de nummers “War Song”, “Travelog” en “Vision Of A New Dawn”, zangeres Michelle Schrotz van de groep ‘Brave’ voor de song “Into The Lair” en Mike Florio van ‘The Mass Dream Project’ die de vocalen bij het nummer “Her” voor zijn rekening neemt.

Het draait in de nummers van ‘Kinetic Element’ voornamelijk rond het toetsenwerk van pianist en keyboardsspeler Mike Visaggio die een centrale rol speelt in al deze composities. Hij schreef twee van de tracks, net als gitarist Todd Russell die voor twee nummers tekende en beide heren componeerden samen de meer dan 20 minuten durende openingstrack “War Song”. Het geheel is een vette kluif voor de liefhebbers van de symfonische progressieve rockmuziek zoals we die kennen uit de jaren ’70.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Melodic Revolution Records

video