BENNY TURNER - JOURNEY

Er valt heel wat te zeggen over Benny Turner. Waarschijnlijk, voor de bluesliefhebbers zeker, is hij geen onbekende voor u. De man mag trouwens intussen, na meer dan vijftig jaar activiteit, gerust een veteraan in het bluescircuit genoemd worden. En toch is de jongere broer van Freddie King met deze “Journey” pas aan zijn derde release toe. Gitaar leerde hij op prille leeftijd spelen van zijn moeder Ella May King Turner en haar broers Leon en Leonard King. Voor hen treffen wij op dit prachtig album trouwens twee eerbetonen aan met “My Mother’s Blues” en “My Uncle’s Blues”.

De titel van de plaat geeft trouwens ook perfect de inhoud weer. Het is een muzikale reis geworden langs tien originele nummers van Turner zelf die absoluut weten te boeien van begin tot einde. Benny, die begon als bassist , en in die gedaante misschien nog het meest bekend werd als begeleider van Freddie King ademt de blues uit al zijn poriën. Je voelt bijwijlen nog steeds zijn verdriet om het verlies van zijn broer en tegelijk beste vriend, Freddie. Maar evenzeer kan de man humoristisch uit de hoek komen als sociaal geëngageerd. Voor dit laatste is de veelzeggende titel “What’s Wrong With The World Today” als afsluiter van de plaat kenmerkend.

Het uitstekende album opent met “Breakin’ News” een fantastische meestampbare song met gospelachtige background vocals en een oh zo schitterende bijdrage van Marc Stone op steelgitaar. Het hierop volgende , lichtjes funky gekruide “Don’t You Ride My Mule” laat ons gewaardeerd toetsenwerk van Josh Paxton horen maar evenzeer de nog steeds intrigerende stem van Benny. De subtiele mondharmonica bijdrage van Bruce Barnes maakt het plaatje compleet. De briljante emotionele ballade “How I Wish” klinkt nog zwoeler door de schitterende blazersarrangementen, Jason Mingledorff op sax en Barney Floyd op trompet ondersteunen geweldig.

De aanstekelijke groove op het R&B achtige “I Wanne Make It Right” met alweer gesmaakte backing vocals van Deanna Bernard en Ellen Smith smaakt naar meer. Opmerkelijk is wel dat die niet eens nadrukkelijk te beluisteren zijn maar wel zo mooi fijngevoelig bijdragen tot het hoogstaand niveau. Benny neemt uiterst fijn snarenwerk voor zijn rekening op “My Mother’s Blues” en zelfs zijn kazoo klinkt hier uitmuntend. Het muzikale debat met pianist Tom Worrell is echt boeiend te noemen.

De wat klassiekere 12 bar bluessong “I Wanna Give It To You Baby” weet ons vooral te imponeren met de harmonicabijdrage van Williams en Barnes. Hebben we al geschreven dat er ook meer dan doorsnee tekstgeschrijf mee gemoeid is op deze uitgave ? luister eens naar het mid-tempo bluesnummer “Voodoo Lady” of eerder nog “Worn Out Woman” waar Benny nogmaals demonstreert dat hij naast uitstekend gitarist nog steeds als de beste weet een fascinerende R&B bass groove weet neer te zetten!

De passievolle beleving van het eerder aangehaalde slotnummer is zowel muzikaal als vocaal te begrijpen. Dit is een schitterende release waarvoor we niet aarzelen om het als een must-have te bestempelen voor iedere collectie van de bluesliefhebber.

Luc Meert


10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
BENNY TURNER
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Nola Blue

video