LEO BUD WELCH – I DON’T PREFER NO BLUES

 

“I Don’t Prefer No Blues, is what the preacher at Welch’s church said,
when he found out Welch was making a blues album…”

De tweeëntachtig jarige Mississippi Blues en Gospel zanger / gitarist Leo Bud Welch is geboren in Sabougla, MS. Leo krijgt in 1945 voor het éérst een gitaar in handen, die eigendom was van zijn oudere neef R.C. Welch, als zijn neef werken is. Wanneer zijn neef hem hoort spelen, is hij zodanig onder de indruk, dat Leo verder mag blijven oefenen op zijn gitaar. In 1947, als hij vijftien is, doet hij zijn eerste publieke optredens. Leo krijgt een uitnodiging van BB King voor een auditie, maar kan het ticket voor de reis naar Memphis niet betalen. Tot 1975 speelt Leo vooral blues in lokale clubs, maar gaat, als hij de Heer tegenkomt en diaken wordt, in de lokale kerkgemeenschap, samen met zijn zus en schoonzus, zich op gospelmuziek richten. Hij sluit zich aan bij het “Skuna Valley Male Chorus” en de “Sabougla Voices”. Voor zijn dagelijks inkomen, werkt Leo vijfendertig jaren lang aan de Mississippi in de houtindustrie.

Vijfenzestig jaren later is Welch er, met de hulp van een vriend en dank zij ‘Big Legal Mess Records’ van Bruce Watson (die ook eigenaar is van de befaamde ‘Fat Possum Records’), met een debuut gospel album “Sabougla Voices”, dat hij in 2014 (twee maanden voor zijn tweeëntachtigste verjaardag) opneemt.

Nu, op zijn drieëntachtigste verjaardag is er zijn tweede studio album, een blues album, “I Don’t Prefer No Blues”. Blues is voor Welch geen muziek des duivels, maar de beste manier om de ups en downs van het leven te verwoorden.

De blues zoals Leo Bud Welch die op zijn nieuwe album “I Don’t Prefer No Blues” brengt, beantwoordt aan dat wat echte blues fanaten verwachten, waarbij er uiteraard ook enkelen zullen zijn, die ook hier invloeden van  anderen denken te herkennen. Welch’s opener, de traditional en gospel ”Poor Boy” is een traag, slepend nummer, dat hij in duet brengt met de jonge zangeres Sharde Thomas. Zij is de kleindochter van Othar Turner (1907-2003). Turner was een verdediger van de traditionele ‘five & drum blues’ traditie (een muziek genre afgeleid van de country blues, militaire drummuziek en Afrikaanse ritmes, waarbij de dwarsfluit belangrijk is) en de man die de “Rising Star Fife & Drum Band” oprichtte. Dit rustige genre lijkt op zijn gerespecteerde lijf geschreven zijn, zou je nu gaan denken. Fout, want ”Girl In The Holler” en ”I Don’t Know Her Name” die hierna volgen, zijn energieke, elektrische blues nummers, die je gezien zijn respectabele leeftijd, misschien niet van hem direct verwacht. Idem dito geldt voor de boogies ”Cadillac Baby” en ”Pray On”, het funky gezwans in ”Too Much Wine” of de rocker ”I Woke Up”. Het mag en kan voor Welch ook wat rustiger. Zo is er de slow blues ”Goin’ Down Slow” en ”So Many Turnrows”, inclusief bijhorende solo.

Als je naar Leo Bud Welch’s album “I Don’t Prefer No Blues” luistert, hoor je de blues van een man, die blij is dat hij nog leeft, terwijl vele tijdgenoten al dood zijn. Verwacht van Welch echter géén rustige blues, maar energieke, ruige elektrische blues, die je niet zal enerveren, maar je zal doen recht veren. Op zijn tweeëntachtigste komt Welch met blues die we morgen en overmorgen ook nog zullen horen. “No, I do prefer blues…” dat is wat Welch m.i. dacht, toen de prediker hem in de kerk lang geleden aansprak. Het antwoordt is er nu, vijftig jaren later…

Welch continues: “I’m doing things I’ve never been able to do before and I feel good doing them at an age when a lot of people are dead. So as long as I can, I want to go around the world trying to send satisfaction to people. Doing that is a great feeling to me...”

Eric Schuurmans

 

Album track list: 1”Poor Boy” feat. Sharde Thomas - 2”Girl In The Holler” - 3”I Don’t Know Her Name” - 4”Goin’ Down Slow” - 5”Cadillac Baby” - 6”Too Much Wine” - 7”I Woke Up” - 8”So Many Turnrows” - 9”Pray On” - 10”Sweet Black Angel” – Produced by Bruce Watson

Line-up:
Jimbo Mathus (guitar), Matt Patton, Bronson Tew, Eric Carlton, Stu Cole, Sharde Thomas & Tex

Discography:
2014 : Sabougla Voices
2015 : I Don’t Prefer No Blues

Artiest info
Website  
 

Label: Big Legal Mess Records

video