SWAMPCANDY – SWAMPCANDY LAND

“Swampcandy” is een roots duo uit Annapolis, MD, dat in 2007 opgestart werd door zanger / gitarist Ruben Dobbs. Na vele wisselingen, vond hij in 2010 zijn tegenpool bassist / drummer Joey Mitchell. Beiden zijn ze muzikaal opgegroeid, Ruben Dobbs is de creatieveling en Joey Mitchell de pragmatische technicus. Ruben hield van Delta Blues, country en rock en de universitair Joey van klassieke muziek en jazz. Op zijn zestiende speelde Joey al bas. Door veel naar oude Amerikaanse roots muziek te luisteren, trachtte Ruben zijn eigen roots nummers te componeren, waarmee hij tracht een link te leggen tussen het verleden, heden en de toekomst. 

“Swampcandy Land” is het vierde studio album van het duo en is een album met dertien akoestische songs, die lijken alsof ze door meer dan twee muzikanten gespeeld te zijn. In alle nummers is het het energieke fingerpicken, en de stem van Dobbs, die de stijl sterk bepalen. Daarbij is de belezen Mitchell, die gelijktijdig feilloos staande bas en kick drum speelt, de toegevoegde “yang” waarde aan “yin” Dobbs. Wat alle nummers nog gemeen hebben, is het blijven nahangen van de beat en/of tekst. Voorbeeld hier zijn de terugkerende riffs van de tracks  ”If I Die With My Eyes Open” en ”Heard Somebody”, waarbij Mitchell alles uit zijn kick drum dramt. Voor de frivoliteiten van track ”Drink Whiskey With Me” kregen ze hulp van blazers en een backing zangeres, maar wie het zijn mogen we niet weten, gezien namen ontbreken. Dobbs is de energieke rapper in ”Baseball Bats”, een grommende Tom Waits in ”Tore My Heart Like A Tiger” en de Delta blues man in ”Bastard That I Am”. Na het swampy psychedelische ”Hey Hey” is er wat banjo en bluegrass in ”Love In My Veins”, om daarna, met het einde in zicht, eerst nog het kampvuurnummer met gospel allures ”Good Day” te krijgen. De afsluiter is ook de titelsong ”Swampcandyland” en is ook een folk / bluegrass / banjo nummer, om de sfeer nog wat langer aan te houden.

Bij “Swampcandy” (en ook op dit album) is de stem van Ruben Dobbs erg belangrijk, zonder ergens echt dominant over te komen. Dobbs kan vrijwel alle toonaarden aan en zorgt voor de nodige afwisseling en kracht in de songs. Met hun nieuwe album “Swampcandy Land” legt het duo inderdaad een link met de Amerikaanse roots in het verleden, heden en toekomst.  

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
SWAMPCANDY
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list: 1”Bottle Rocket” - 2”If I Die With My Eyes Open” - 3”Heard Somebody” - 4”Drink Whiskey With Me” - 5”Baseball Bats” - 6”Roll Jordan” - 7”Tore My Heart Like A Tiger” - 8”Bastard That I Am” - 9”Positive Drinking” - 10”Hey Hey” - 11”Love In My Veins” - 12”Good Day” - 13”Swampcandyland”

Line-up:
Ruben Dobbs: vocals, guitar
Joey Mitchell: upright bass, kick drum

Discography:
2007 : The Dirty Suite
2009 : She Calls To me
2013 : Midnight Creep / Moonday Stomp
2015 : Swampcandy Land

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video