RAY CASHMAN – DESOLATION

 

Singer-songwriter / gitarist Ray Cashman is al sinds 2001 een “blues singing troubadour”, die zingt over zijn reizen, over wat hij leest en het leven met alle moeilijkheden en uitdagingen. Cashman groeide op in de omgeving van Conroe, TX. Hij luisterde er vaak naar oudere zwarte muzikanten, die bij de BBQ doorleefde liedjes zongen en broodjes en bier verkochten. Op de eerste plaats vindt Cashman dat hij een songwriter is, daarna gitarist en pas dan zanger. Cashman debuteerde in 2005 met “Black And Blues” en bracht ondertussen zes studio albums uit. Cashman tourde al uitgebreid in Noord Amerika en Europa. Daarbij vermeld ik even, dat hij in maart van dit jaar nog in België te gast was, meer bepaald in het ‘Loodscafé’ bij onze roots vrienden in Aarschot.

Voor zijn muzikale carrière was Cashman kort in het leger, werkte hij als timmerman, truck chauffeur, verkoper, barman en, ik kan zo nog even verder gaan voor de andere twaalf stielen... Momenteel woont Cashman met vrouw en zoon in Nolensville, TN.

“Desolation” (“troosteloosheid / verwoesting”) is (zo schrijft hij zelf) het meest gestripte album dat Ray Cashman uitbracht sinds zijn debuut “Black And Blues” in 2004. Het moest een album zijn, dat de actuele stand van zijn carrière weergeeft. Het album is, na een korte repetitie vooraf, met enkele vrienden (Mark Robinson, Dan Seymore & S. Javier Jones) in een studio in Nashville, TN, opgenomen. De elf songs zijn een verzameling van oude en nieuwe songs, een traditional en een Townes Van Zandt cover. 

Al vanaf de opener ”Let The Good Times Roll” is het duidelijk dat Cashman een uitstekend songwriter is en dat hij zich zelf goed weet in te schatten. Met zijn donkere, wat rauwe stem neemt hij je mee op zijn reis. De opener is een promo voor de muziek stad New Orléans en wordt gevolgd door de titel song ”Desolation”, dat een zuiver Delta blues nummer is, die met de heerlijke ingetogen dobro slides van vriend en co-producer Mark Robinson ingekleurd worden. Met “You Don’t Know My Mind” zet Cashman een sterke interpretatie van deze traditional neer en wordt hij buiten Robinson, ook begeleid door de mandoline van S. Javier Jones. Met ”Whiskey, Weed & Woman” vervolgt Cashman daarna monotoon zijn weg, waarna de sfeer met de country song ”Wastin’” heel sfeervol omslaat en er letterlijk niets van de slides en mandoline verloren gaat. ”Tennessee Blues” is een volgend vlot country nummer, dat heel bekend in de oren klinkt. Dat kunnen we ook van Townes Van Zandt’s ”The Highway Kind” zeggen. Dit songwriter nummer à la lettre is Cashman op het lijf geschreven. Nog zo’n indringend nummer is ”The Day After Hell Burns Out”, waar zo wel tekst als melodie hangen blijven. Afronden doet Cashman met ”Weather Song” en een ”Time”, met Robinson die op akoestische gitaar knap de melodie doet, terwijl Dan Seymore op staande bas afwerkt.   

Gitarist Ray Cashman kan je omschrijven als een singer-songwriter met een intrigerende stem en verhalen. Met “Desolation” leidt hij ons rond in zijn kleine wereld en laat hij je voelen hoe fragiel alles kan zijn. Als Ray Cashman opnieuw naar België komt (men heeft me verteld dat er al nieuwe plannen zijn gemaakt voor 2016), dan zal ik er zeker bij zijn!   

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
RAY CASHMAN
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list: 1”Let The Good Times Roll” - 2”Desolation” - 3”You Don’t Know My Mind” [traditional] - 4”Whiskey, Weed & Woman” - 5”Wastin’” - 6”Tenessee Blues” - 7”The Highway Kind” [Townes Van Zandt] - 8”Snake Feast” - 9”The Day After Hell Burns Out” - 10”Weather Song” - 11”Time”  – All songs by Ray Cashman unless [noted] – Produced by Ray Cashman & Mark Robinson

Line-up:
Ray I. Cashman: vocals, guitar
Mark Robinson: square neck dobro, acoustic guitar, jews harp
Dan Seymore: upright bass
S. Javier Jones: mandolin  

Discography:
2005 : Black And Blues
2007 : Texassippi Stomp feat. Grant “Gabby” Brown (harmonica) & Jimbo Mathus (different instruments)
2012 : Rough & Tumble South

2015 : Desolation

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Knick Knack Records

video