PAUL CARGNELLO – THE HARDEST PART IS YOU MAY NEVER KNOW

Paul Cargnello is een 36-jarige zanger, songschrijver en multi-instrumentalist uit het Canadese Montreal die in zijn carrière al werk op de markt heeft gebracht in uiteenlopende muziekstijlen zoals punk, reggae, rock, blues en folk. Hij heeft daarbij zijn nummers vaak voorzien van Franstalige songteksten, maar voor zijn allernieuwste plaat “The Hardest Part Is You May Never Know” verkoos hij toch resoluut om tien van de twaalf zelfgeschreven songs in het Engels te brengen.

Zoals zijn naam misschien al wel laat vermoeden heeft Paul Cargnello Italiaanse roots langs vaderszijde. Toen hij in 1992 met het creëren van muziek begon was hij amper 13 jaar oud en vormde hij samen met zijn gitaar spelende broer Christopher en wat vrienden de folkgroep ‘The Rubber Band’. Later volgde dan nog een tweede band ‘The Vendettas’ waarmee twee platen werden opgenomen.

Sinds 2002 koos hij er echter voor om het helemaal alleen te gaan proberen. Zijn solodebuutplaat was “Lightweight Romeo” en in de voorbije dertien jaar volgden er nog zeven andere albums, vijf in het Frans en twee in het Engels. Naast muzikant is Paul Cargnello ook een verwoed verzamelaar van zo’n dertigtal hoeden en hij heeft in de voorbije jaren ook twee dichtbundels gepubliceerd.

Terug naar de meest recente plaat “The Hardest Part Is You May Never Know” waarop hij de meeste instrumenten zelf heeft ingespeeld en die eveneens door hem zelf werd geproduceerd. Ondanks het feit dat er twaalf tracks op dit album staan, wordt er toch al na amper 34 minuten afgeklokt. Nauwelijks vijf liedjes overschrijden de 3 minutengrens.

Bluesrockers “Appeal To Me” en de aan ‘The Rolling Stones’-schatplichtige rocktracks “Let ”Em Leave” en “Same Old Game” zijn de eerste songs die onze aandacht weten te vatten. De twee Franstalige liedjes op deze cd zijn het punkrockende “Les Montréalais” en garagerocksong “Rebel Architects”. “(I Feel You) Jim Joe” is dan weer een meer traditionele bluessong met mondharmonica-intermezzo, terwijl de punker in Paul Cargnello naar buiten treedt in “Sidewalks Curl” en in “Squeaky Wheel” (zie video), de eerste single die uit deze cd werd getrokken.

Voor een portie rustige muziek moet u niet echt bij dit album van Paul Cargnello zijn, maar als een mix van blues, rock en punk u wel kunnen bekoren, dan is “The Hardest Part Is You May Never Know” misschien wel de geschikte plaat voor een eerste kennismaking met het werk van deze Canadees.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Stomp Records

video