JOHN GINTY – NO FILTER

John Ginty  (°1972) is een toetsenman, songwriter, producer en sessie muzikant uit New Jersey. Ginty startte zijn carrière in 1996 als orgelist op het debuut album van Neal Casal “Fade Away Diamond Time”. Ginty was een stichtend lid van pedal steel gitarist Robert Randolph's "Family Band". De andere leden waren Robert’s neefje Danyel Morgan op bas en Marcus Randolph op drums. Met “The Family Band” tourde Ginty en nam hij in 2002 enkele albums op (“Live At The Wetlands” - “Unclassified”). In hetzelfde jaar backten ze ook de “Blind Boys Of Alabama”op hun album “Higher Ground”. In 2003 verlaat Ginty de “Family Band”.

Naast sessie werk en touren met Clarence Greenwood aka “Citizin” Cope, vormt Ginty in 2006 de “John Ginty Band”. Ze nemen in Denville, NJ, het live album “Fireside Live” op. In 2013 gaat Ginty samen werken met producer Ben Elliott en brengt hij zijn solo debuut CD “Bad News Travels” uit. Gasten zijn Warren Haynes, Martie Maguire, Neal Casal, Alecia Chakour, Albert Castiglia, Todd Wolfe en Cris Jacobs.

In 2013 wordt Ginty opnieuw door Jim Scott gevraagd om mee te spelen op “Amelita”, een album van de “Court Yard Hounds”. Daarna tourt hij ook met de “Dixie Chicks” tijdens hun “Long Time Gone Tour”. In 2014 neemt Ginty het album “Bad News Travels Live” (2CD’s) op. Ginty jamde al vaker mee met “The Allman Brothers”, “Santana” en “Govt. Mule”.

“No Filter” is het nieuwe album van John Ginty. Het is een album met elf originele nummers. Buiten zijn band (Mike Buckman - gitaar / Paul Kuzik - bas / Dan Fadel - drums & Andrei Koribanics - drums), zijn er ook gasten, die hem graag een wederdienst willen doen, als Cris Jacobs (gitaar / zang), Cara Kelly (zang), Redman (zang), Alexis P. Suter (zang), Jimmy Bennett (lap steel), Billy Harvey (zang), Paul Gerdts (zang) en Lou Pallo (gitaar) aanwezig. De befaamde gitarist Lou Pallo (“Les Paul Trio”) doet de intro van de instrumentale opener, het swingende en funky ”Fredo”. Ginty is met solo’s prominent aanwezig. Voor ”Ball Of Fire” is Cris Jacobs gitarist en zingt hij. Het nummer is een aftastende Latino song met enkele tempowisselingen, die aardig in de oren ligt. Daarna nemen Alexis P. Suter (zang) & Jimmy Bennett (gitaar) het over in het bluesy ”Old Shoes”. Suter is niet de eerste. Ze is de dochter van Carrie Suter, die nog de backings deed voor Harry Belafonte en Mahalia Jackson. Als zangeres maakte ze zelf al naam als kind, toen ze amper vier was. ”Elevators” (feat. Cris Jacobs - gitaar) is de volgende instrumental, die in alle opzichten erg explosief is. Zangeres Cara Kelly (samen met haar broer Tony zit ze in “The Tell Tale”) neemt over in ”Battlegrounds”. Haar zang die domineert, is heel soulful en klinkt als die van een rock diva. Ginty laat zijn orgel grooves grollen en brommen. Daarna is het Paul Gerdts die de zang doet in ”Rock & Roll Sunday”. Ginty, die de tekst van dit funky gospel nummer schreef, steekt hier de draak met de swingende geestelijken, die de zondagmis verzorgen. Halleluja! In een tweede ronde is er in ”Annandale” opnieuw Chris Jacobs. De song is donker en het afscheid zwaar. Voor de derde en laatste instrumental ”No Jelly” werd gitarist Jimmy Bennett in de studio gevraagd. James Michael "Jimmy" Bennett is acteur en muzikant. Hij speelde ooit nog een rol in “Star Trek”. Hier staat hij bescheiden naast Ginty, die nog eens alles uit de kast haalt. De laatste ronde voor Cris Jacobs heet ”Pirates”, of hoe fatalistisch alles volgens Ginty wel kan zijn. Voor de afsluiter is er eerst nog de titel song ”No Filter”, met ook een tweede ronde voor Cara Kelly. Dit is John Ginty’s versie van de “The Thrill Is Gone”, met Kelly die schittert als een furieuze Amy Winehouse. De remix van de opener ”Fredo” is hier de afsluiter. Redman doet de intro en daarna de zang. Wat een flegmatieke rapper als Redman met de song doet is fantastisch!

John Ginty orgelman pur sang, is te midden van zijn uitgelezen gasten de ster op zijn  nieuwe album “No Filter”. Hij weet vanachter zijn orgel het perfecte evenwicht te vinden tussen de grooves die hij de studio in blaast en de ruimte die de andere muzikanten nodig hebben. Dit is klasse. Liefhebbers van funky grooves en dito Hammond orgel, dit is jullie album!

Eric Schuurmans

 

Album tracks: 1”Fredo” intro by Lou Pallo - 2”Ball Of Fire” feat. Cris Jacobs - 3”Old Shoes” feat. Alexis P. Suter & Jimmy Bennett - 4”Elevators” feat. Cris Jacobs - 5”Battlegrounds” feat. Cara Kelly - 6”Rock & Roll Sunday” feat. Paul Gerdts - 7”Annandale” feat. Cris Jacobs - 8”No Jelly” feat. Jimmy Bennett - 9”Pirates” feat. Cris Jacobs - 10”No Filter” feat. Cara Kelly - 11”Fredo (remix)” feat. Redman  – All songs by John Ginty – Produced by Ben Elliott

Line-up:
John Ginty: vocals, Hammond B3, Vintage Vibe Piano, Acoustic piano, percussion, drums (3)
Mike Buckman: guitars
Paul Kuzik: bass, vocals
Dan Fadel: drums, vocals, percussion
Andrei Koribanics: drums, percussion
Featuring:
Cris Jacobs: guitar, vocals (2,4,7-9)
Cara Kelly: vocals (5,10)
Redman: vocals (11)
Alexis P. Suter: vocals (3)
Jimmy Bennett: guitar (3, 8), lap steel
Billy Harvey: vocals (9)
Paul Gerdts: vocals (6)
Lou Pallo: guitar intro (1)

Discography (solo):
2006 : Fireside Live
2013 : Bad News Travels - debut CD
2013 : Bad News Travels LIVE - 2CD set
2013 : Bad News Travels - DVD
2015 : No Filter

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: American Showplace Music

video