RACHEL SERMANNI – TIED TO THE MOON

In 2012 hoorden we voor het eerst van ‘folk noir’-zangeres Rachel Sermanni toen haar debuutplaat “Under Mountains” vriend en vijand kon verrassen omwille van zijn originaliteit en muzikale kwaliteit. Drie jaar later krijgen we met “Tied To The Moon” een vervolg op die eerste cd van de pas 23-jarige Schotse folkmuzikante met Italiaanse roots uit Carrbridge.

Haar muzikale inspiratie vindt Rachel Sermanni bij de verhalen vertellende folkartiesten als Bob Dylan, Van Morrison, Eva Cassidy en Joni Mitchell. Ons favoriete nummer uit de nieuwe plaat is het in duet met pedal steelspeler Colin Macleod gezongen lied “Banks Are Broken”, maar het is toch de uptempo gepresenteerde song “Tractor” (zie video) die als eerste single uit het album werd gelanceerd.

In de dromerig gebrachte openingstrack “Run” zijn er voor haar normale manier van doen opvallend veel klanken van elektrische gitaren te horen, maar daarna wordt het al gauw veel rustiger in de op werk van Chan Marshall (aka ‘Cat Power’) lijkende nummers “Wine Sweet Wine”, het intimistische “Old Ladies Lament” en “I’ve Got A Girl”. Slotsong “This Love” is een donker, zelfs wat somber klinkend nummer dat over het pijnlijke einde van een liefdesrelatie gaat.

Deze plaat werd opgenomen met een beperkte groep instrumentalisten die Rachel Sermanni in de studio hebben bijgestaan: pianiste-organiste Jennifer Austin, bassist-cellist Gordon Skene, albumproducer Colin Macleod op pedal steel en elektrische gitaar en Louis Linklater Abbott op drums.

We vinden dat deze tweede plaat ‘Tied To The Moon” van Rachel Sermanni het best onder twee kenmerkende benaming kan worden gecategoriseerd: intiem en intrigerend. Het is een boeiende verzameling van kwalitatief hoogstaande songs die de luisteraar bijna willen verplichten om ergens rustig te gaan zitten en intensief naar haar poëtische teksten en haar mooie, fragiele stem te luisteren.

(valsam)

 

4 september: Sugar Factory, Amsterdam
5 september: V11, Rotterdam
6 september: Simplon, Groningen

 


Artiest info
Website  
 

Label: Middle Of Nowhere Recordings

video