THE MEADOWS BROTHERS – WON’T BE TROUBLED

Het dorpje Chester in de Amerikaanse staat Connecticut heeft amper 4000 inwoners waarvan er twee zijn die vanuit dit plaatsje hun muziek aan de wereld willen kenbaar maken. De broers Dustin (19 jaar) en Ian Meadows (21 jaar) zijn altijd al actief bezig geweest met het spelen en maken van folk-, alt.country- en rockmuziek en ze doen dat onder de toepasselijke naam ‘The Meadows Brothers’.

Met traditionele, bijna legendarische singer-songwriters zoals John Prine, Townes Van Zandt en Bob Dylan als muzikale voorbeelden, begonnen beiden enkele jaartjes geleden met het schrijven van hun eigen nummers. In 2012 leidde dat tot de release van een eerste album dat gewoonweg “The Meadows Brothers” genoemd werd.

Drie jaar later is er een tweede plaat die “Won’t Be Troubled” als titel kreeg en waarop ze acht nummers hebben samengebracht waar ze er zes zelf hebben gecreëerd in de loop van de voorbije 3 jaar. Twee knap geselecteerde covers haalden de tracklijst van dit nieuwe album. De eerste song is het vaak gecoverde “Tennessee Stud” dat oorspronkelijk geschreven en gezongen werd door Jimmy Driftwood in 1959 en later ook te horen was in de versie van o.a. Chet Atkins, Johnny Cash en Hank Williams Jr. Coversong nummer twee is hun versie van “Boomer’s Story”, een nummer van Carson Robison dat als titeltrack dienst deed voor het derde studioalbum van Ry Cooder in 1972.

‘The Meadows Brothers’ beginnen hun nieuwste plaat echter met een zelf geschreven bluesrocker “Understanding You”, waarna een mondharmonica-intro het begin inluidt van een mooie akoestische folkballad “Julieanna” waarin de broertjes in ‘Everly Brothers’-stijl mooi en harmonieus samen zingen. Wat opvalt bij deze plaat is dat de instrumentatie vanuit het ‘less is more’-principe minimaal en sober werd gehouden bij haast alle liedjes op “Won’t Be Troubled”. Enkel wat akoestische gitaren en hier en daar een mondharmonica zorgen er voor dat de luisteraar meer aandacht kan besteden aan de songteksten en aan het vocale werk van Dustin en Ian Meadows. De songs “Ghosts”, het uptempo gebrachte “A Train Makes A Sad, Sad Sound”, het intieme “Lonesome Pine Co.” (zie video) en het prachtig melodieuze “Trouble” lenen zich daar stuk voor stuk uitstekend toe.

Als albumafsluiters worden de twee hierboven vermelde covers gebracht en na een totale luisterbeurt van amper 30 minuten beseffen we dat we graag nog wat langer naar ‘The Meadows Brothers’ hadden geluisterd. Jongens, dus maar gauw terug naar de schrijftafel en zo snel als mogelijk een nieuwe plaat uitbrengen.

(valsam)


Artiest info
Website  
 

CD Baby

video