THE NEATPICKERS – FEVERISH HEARTS

Zangeres Tine Widmann, zanger-gitarist Bruno Geissmann, gitarist en toetsenist Alex Gantz, violiste Claudia Fenzl, bassist Fritz Dürauer en drummer Rob Niedl zijn de zes leden van de Oostenrijkse formatie ‘The Neatpickers’ die vanuit het 9e stadsdistrict in Wenen opereren. Hun muzikale voorkeur ligt echter ver verwijderd van de typische Oostenrijkse dijenkletsermuziek, want de in 2009 opgerichte formatie ‘The Neatpickers’ gaat resoluut voor alt.country, rootsrock en Americana op hun nieuwe album “Feverish Hearts”, de opvolger van de naar de bandnaam verwijzende debuutplaat uit 2010.

Tekst en muziek van de dertien liedjes op deze plaat komt allemaal uit de koker van de oorspronkelijk uit Zwitserland stammende bandleider Bruno Geissmann, een man die op het verkeerde continent lijkt te zijn geboren omwille van zijn sterk Amerikaans georiënteerde lievelingsstijl in de muziek. Zijn jarenlange verblijf in Nashville, Tennessee, het Mekka van de countrymuziek, zal zeker hebben bijgedragen tot de nummers die hij nu voor deze nieuwe plaat van ‘The Neatpickers’ heeft gecomponeerd.

“Feverish Hearts” begint met een akoestische folkballad “Notice” over een aflopende liefdesrelatie en een song waarin de stemmen van Bruno Geissmann en Tine Widmann harmonieus in elkaar verstrengelen. De viool van Claudia Fenzl zorgt in het nummer voor een mooie extra begeleiding naast de akoestische gitaarklanken. Daarna volgt een ‘country roadsong’ met “Highway Fever” en een ritmisch swingende countryrocker met “The Prowl”.

De albumtiteltrack “Feverish Hearts” is een echt country ‘line dance’-liedje met fiddle, accordeon en een zeer dansbare melodie. De schade die na een beëindigde liefdesrelatie kan optreden is duidelijk hoorbaar in de tearjerker-ballad “Broken” met een treurig vioolintermezzo. De haatgevoelens ten opzichte van de misgelopen partner vormen daarna het onderwerp van de ‘DeVotchka’-achtige gypsy-song “Hate”.

Het op de video te beluisteren nummer “Georgia Rain” neemt ons mee naar de ‘Tex-Mex’-sound van het diepe Zuiden van Amerika met aan het einde een stukje songtekst in het Spaans gezongen en een accordeon en viool die het voor de luisteraar heel gemakkelijk maken om er de gringo’s en sombrero’s bij te bedenken. “Move On” is een traditioneel countryduet met Bruno en Tine samen zingend over een verhaal van een moeilijk lopende relatie.

De alom gekende Oostenrijkse ‘hoempapa’-muziek duikt dan plots op in de polka “Pea Soup”, maar onze voorkeur gaat toch meer uit naar de Americana-klinkende ballads in de resterende twee duetten op dit album: “Turning Around” en slotsong “Leva” of naar het daar netjes tussenin geplaatste “The Road” dat hier en daar wel wat op een spaghetti-westernsong van de heren van ‘Calexico’ lijkt.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Lindo Rec. / Heurekord

video