TODD GREBE & COLD COUNTRY – CITIZEN

De in Anchorage, Alaska woonachtige singer-songwriter Todd Grebe draagt zijn nieuwste plaat “Citizen” op aan zijn op het moment van de plaatopname nog ongeboren dochtertje Lyla. Hij eert in de ‘credits’ op de hoes eveneens zijn vrouw Angela Oudean die op viool meespeelt in zijn begeleidingsgroep ‘Cold Country’, waarvan ook gitarist Nathan May, bassist Mike Bub en drummer Larry Atamanuik deel uitmaken.

Het gaat hier duidelijk om een ‘family man’ die met hebben en houden naar countryparadijs Nashville, Tennessee trok om daar de twaalf songs voor dit album op te nemen. Tien van deze liedjes werden door Todd Grebe zelf geschreven. De nummers die hij voor een coverversie op “Citizen” selecteerde zijn de ballad “Brown Hair” die geschreven werd door Travis Zuber en “Ain’t That Fine”, een enkel op single uitgebrachte hit uit 1967 van rockabilly-artiest Dorsey Burnette en een song die later ook nog door o.a. Roger Miller werd gecoverd.

Dat Todd Grebe de inspiratie voor zijn werk vond bij bluegrass en honky tonk-sterren als ‘The Stanley Brothers’ en Bill Monroe of countryzangers als George Jones en Merle Haggard hoeft niet echt te verbazen als u naar deze plaat luistert, want al die invloeden zijn overduidelijk in de songs aanwezig. Countryrockers “Criminal Style” en “Citizen” of bluegrass- en honky tonk songs “Box Of Wine”, “Nothing Left To Loose” en “Luckiest Man Here On Earth” (zie video) bevatten alle elementen om in deze uiteenlopende muziekgenres spoedig tot klassiekers uit te groeien.

“More Than A Love Song” en “Living A Lie” zijn country-tearjerkers zoals er wel meerdere gemaakt worden in Nashville. De pedal steel bij heel wat songs op dit album wordt bespeeld door Steve Hinson die dat instrument op bijna alle vroegere platen van George Jones heeft ingespeeld. De fiddle en de harmony vocals van eega Angela Oudean spelen een belangrijke rol in het nummer “Here’s Wishing To You”, één van de mooiste liedjes op de cd en een song die qua kwaliteit zeker naast de schitterende cd-afsluiter “You’ll Never Find Me” mag geplaatst worden.

Hoewel Todd Grebe met “Citizen” wat meer van zijn traditionele bluegrass-sound is opgeschoven in de richting van country en honky tonk, bewijst hij met deze uitstekende plaat toch ook dat hij even zo goed kan opereren in deze muziekstijlen. De toekomst zal daarom moeten uitwijzen of hij hierin een definitieve keuze zal gaan maken of dat hij ze gewoon allemaal verder zal blijven spelen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Cold Country Music

video