THE TOSSPINTS – THE PRIVATEER

De Amerikaanse punkrockgroep ‘The Tosspints’ uit Saginaw, Michigan bestaat uit drie stoer uitziende kerels, zijnde drummer John Johnson en de broers Don en Zak Zuzula, respectievelijk op gitaar en bas spelend en beiden ook verantwoordelijk voor de zangpartijen. Het trio begon er eind 2007 mee en koos voor de op folk en punk gebaseerde Keltische rockmuziek.

De eerste plaat van ‘The Tosspints’ was “11 Empty Bottles” in 2009 en liet ons al vermoeden dat er heel wat whisky door de kelen stroomde toen deze drie mannen hun nummers voor deze debuutplaat hebben opgenomen. In hoeverre dat verantwoordelijk was voor de titelkeuze van album nummer twee uit 2011 is ons niet echt duidelijk, maar we hadden toch liever een iets eenvoudigere titel dan het haast onuitspreekbare “Cenosillicaphobia” verwacht. Alles wordt echter wel weer wat helderder als we leren dat dit een wetenschappelijke benaming is voor de angst voor een leeg glas.

Alsof ze er nog altijd niet genoeg van hadden, refereerde ook albumtitel nummer drie naar een overvloedig drankgebruik: “Have You Been Drinking?” uit 2013 bevestigde dat er nog altijd vele liters alcohol aan te pas kwam bij de opname van de platen van ‘The Tosspints’. Of er enig beterschap is gekomen in de levensstijl van het trio konden we nog niet achterhalen, maar hun vierde full-cd draagt de al wat bravere titel “The Privateer” en herbergt tien nieuwe nummers die allen door de ruige kerels zelf werden gecomponeerd.

Hun krachtige en energieke optredens zijn intussen legendarisch geworden in de Amerikaanse staat Michigan waar werkloosheid en toenemende criminaliteit voor een ruwe leefomgeving en een permanente ‘struggle for life’ zorgen. De dynamische live shows van ‘The Tosspints’ leveren het trio vergelijkingen op met bands als ‘The Pogues’, ‘Flogging Molly’, ‘Dropkick Murphys’ en ‘The Clash’.

Alsof meermaals door wespen op gevoelige plaatsen gestoken, zo razen de broers Zuzula en John Johnson doorheen de tien tracks op “The Privateer”. Die ‘on speed’-performance horen we van meet af aan in de tracks “Pirates Life”, “Untitled Western” en “Marching On”, maar daarna gaat het tempo heel eventjes naar beneden in “We Are The Many” om daarna weer helemaal op te laaien in “My Last And Only Friend”.

De muzikaal meest melodieuze nummers op deze plaat zijn “Hollow Man” en “How Do You Feel”, maar al gauw primeert de snoeiharde punkrock weer in “Sailor’s Grave” en “The Dregs”. Voor de cd-afsluitende albumtiteltrack hebben ‘The Tosspints’ een gastmuzikante uitgenodigd met Natalie Beversluis op viool. Zij is er blijkbaar in geslaagd om de opzwepende adrenaline een beetje uit deze drie kerels te halen, want deze bijna 16 minuten durende song is de enige rustige folkballad op de cd.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: East Grand Record Company