BREEZY RODIO – SO CLOSE TO IT

 

De Italiaanse gitarist Fabrizio ('Breezy') Rodio begon in New York, maar verhuisde naar Chicago, waar hij heeft gewerkt met Guy King en vooral met veteraan bluesman Linsey Alexander, van wie hij veel leerde tot hij zijn solocarrière kon beginnen. Zijn laatste ‘blues’album "So Close To It", ja hoor want hij speelt ook reggae, is de opvolger van "Playing My Game Too" uit 2011 waarop ook Chicago grootheden Lurrie Bell en Bob Stroger meespeelden. Op zijn nieuwste album is Lurrie weer aanwezig, evenals Billy Branch, Joe Barr en Carl Weathersby. Verder bestaat de band uit Breezy op gitaar en zang, "Ariyo" Sumito Ariyoshi op piano, Chris Foreman op orgel, Light Palone op bas en Lorenzo Francocci op drums. Een blazerssectie met Bill Overton op sax en ofwel Art Davis of Doug Scharf op trompet is te horen in een zestal tracks.  Billy Branch is te horen op bluesharp in de shuffle "Walking With My Baby" en Quique Gomez eveneens op bluesharp hoor je wat later in de titeltrack, Lurrie Bell zingt en speelt gitaar in "I Win Some More" en tenslotte delen Joe Barr en Carl Weathersby de zang in "The Day I Met You". Daarnaast is er ook een 'live in the studio' bonus track "Evil Hearted Woman" met Breezy's reguliere band: Luca Chiellini op piano, Brian Burke op contrabas en Rick de Koning op drums. Het album werd opgenomen in Chicago en geproduceerd door Breezy, Pete Galanis en Steve Wagner. "So Close To It" bevat gewoon 15 nummers die de moderne Chicago blues uitstralen. Breezy schreef zelf acht songs voor deze plaat, de zeven andere zijn covers.

Reeds bij de eerste beluistering is duidelijk dat Breezy een voorliefde voor BB King en T-Bone Walker lijkt te hebben. De cd opent met een stevige versie van "When My Heart Beat Like A Hammer", zeer bekend in de versie van Eric Clapton & B.B. King, maar ook "Sneakin 'Around" (JM Robinson) is prachtig gespeeld, met Breezy's gitaarspel in een BB stijl, waarbij de blazers dit nummer met een warme achtergrond voorzien. "Please Accept My Love" (Jimmy Wilson) heeft dat fijne kerkorgel gevoel van Chris Foreman, een koor en de blazers maken dit nummer volledig af. T-Bone Walker is meer de inspiratie voor de bonus track, het late-night "Evil Hearted Woman" waarop Breezy's vaste pianist Luca Chiellini gewoonweg schittert, evenals op het komische "Too Lazy", - "I’m too lazy to work, too nervous to steal"- , waarbij Ariyo en de blazers, vooral Art Davis op trompet, het voortouw nemen. Ray Charles is in het derde nummer ook vertegenwoordigd in "Just About To Lose Your Clown" (J McRae) met wederom dat verfijnde pianospel van Chris Foreman en de blazers die een latin gevoel creëren , voordat Breezy kan uithalen met een super solo. Zelfs Elvis is niet zoek als Breezy Otis Blackwell's rockabilly klassieker "One Broken Heart For Sale" covert. Breezy's zang is gewoon geweldig in dit nummer, terwijl Ariyo's piano en de blazers het rockende in dit nummer meegeven waarbij zelfs Chris Foreman nog eens fantastisch kan uithalen met een solo op zijn orgel.

Naast al deze covers mogen we zeker Breezy's eigen songs niet vergeten te vermelden, zo is de titeltrack "So Close To It" een fijne shuffle met het even zo zuivere harpspel van Quique Gomez en in "Walking With My Baby" is het anderzijds Billy Branch die met zijn gedreven harpspel samen met Breezy ons weet te overtuigen. De stuwende blazers maken van "Time To Come Back Home" een uptempo swinger samen met Chris Foreman's orgel en Ariyo's piano. Het eveneens swingende "I Can not Get Enough Of You" leunt wederom op dat prachtige pianospel van Ariyo en Breezy die hier zeer ontspannen op zijn gitaar speelt. "Maria" is een mid-tempo nummer in een Albert King stijl en het zes minuten durende "The Day I Met You" is een prima ballad waarop Joe Barr en Carl Weathersby de zang delen. Lurrie Bell speelt gitaar en zingt in zijn onnavolgbare stijl in het trage "I Win Some More". "How Much More Can A Poor Boy Take" is een langzame blues, en meteen Breezy's laatste original. Als er iemand is die via zijn verhalen en inlevende vertolking de traditionele blues van BB King levendig houdt dan is het wel deze Breezy Rodio die bovendien creatief aan de slag gaat met het oude erfgoed. Op "So Close To It" is het gewoon genieten van zijn heerlijk gitaarspel, zijn typische Chicago-blues, een aanrader voor wie de blues of Breezy Rodio nu pas aan het ontdekken is.

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Windchill Records

Info: Blind Raccoon

video