NILS BONDESSON - BLUES DREAMS

 

De Zweedse pianist/zanger Nils Bondesson is normaliter geen onbekende, want hij speelt al jaren in de band van Richard Lindgren. Nils Bondesson woont in Lund en maakt zo nu en dan ook een uitstapje. Zo verscheen in 2010 zijn debuutalbum "Happy Hour" en nu is er zijn tweede soloalbum in een productie van Bondesson in samenwerking met Magnus Nörrenberg. In navolging als een Pokey LaFarge of Luke Winslow-King brengt Bondesson ook regelmatig het publiek terug naar de muzikale begindagen van de Verenigde Staten. Allen putten uit oude, zuidelijke jazz- en bluesvormen met een zwaartepunt op de traditie van The Big Easy, New Orleans dus, alhoewel zijn muziek het meest jazz gericht is. Luisteren naar "Blues Dreams" is dan ook een beetje willen sightseeing te gaan in New Orleans met Allen Toussaint als gids. Met dit nieuwe impressionistische album bewijst Nils Bondesson zichzelf  - met zijn opmerkelijke mix van melancholie en vreugde, waar stijlen en tijdperken worden gemengd - als een veelbelovend artiest.

De soevereine band op "Blues Dreams" bestaat uit de blazers Kiki Desplat en Torbjörn Righard, gitarist Jon Eriksson, bassist Anders Lorentzi en drummer Bo Håkansson. Onder de gasten zijn onder andere zangeres Maria Stille die we eenmaal horen in het swingende "Some Of These Days" en Paul Strandberg (sousafoon) naast vele anderen. Daarmee heeft Bondesson ruimte om een grotere nadruk op New Orleans ritmes te leggen. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het swingende "Sleepyhead". De combinatie van jazzy drums met swingende blazers in dit instrumentale nummer werkt aanstekelijk. Deze blazers geven ook een gevoelig nummer als Carmichael's "Lazy River" haar kracht. Hier slepen de instrumenten traag voort. Hetgeen we ook kunnen zeggen van W.C. Handy's "Careless Love" maar hier zijn het vooral Jon Eriksson op gitaar en Bondesson's pianospel, die van dit nummer één van de hoogtepunten van deze plaat maken.

De kracht van "Blues Dreams" ligt echter rond de stem van Nils Bondesson. Hij is gezegend met een warme en ontspannen stem, zeer uitstekend voor zijn warme en smooth-klinkende songs. Daarbij heeft de zanger een voortreffelijke relaxedheid over zichzelf. De muziek lijkt daarmee langzaam voort te kabbelen. Dit maakt het een genot om te beluisteren. Zelfs met een relatief uptempo nummer als Fats Domino's "Let The Four Winds Blow" weet hij zichzelf in de hand te houden. Hoewel zijn stem hier indruk maakt, valt deze cover niet buiten de toon van de plaat. Het vindt juist perfecte aansluiting. "Blues Dreams" is een ijzersterke staalkaart van een hardwerkende artiest. Uit verscheidene Amerikaanse muziektradities pikt Nils Bondesson elementen en brengt het perfect samen op dit nieuwe album. Genres als blues, ragtime en New Orleans jazz krijgen allemaal de speciale Nils Bondesson behandeling. Dit laagje geeft de nummers een aangenaam relaxed gevoel. Het resultaat is een voortreffelijke luisterplaat, een eerbetoon aan de stad New Orleans en aan Allen Toussaint, maar vooral een verrassend goede en authentieke plaat die zich kan meten met het beste van de huidige Americana beweging, maar dan in de meest pure zin.

 

Artiest info
   
 

itunes

Label: Rootsy
Distr.: Sonic Rendezvous

video