DANNY BROOKS AND LIL’ MISS DEBI - THIS WORLD IS NOT YOUR FRIEND

 

“This World Is Not Your Friend” is voor ondergetekende de eerste kennismaking met Danny Brooks en om maar meteen met de deur in huis te vallen: het is een fantastisch album! De blanke Canadees, en ik zet er speciaal “blanke” bij want ’s mans stem klinkt als een doorleefde Afrikaanse Amerikaan, woont tegenwoordig in Llano Texxas. Hij zit al zo een vijfendertig jaar in het vak en dient eigenlijk beschouwd te worden als een meester van soul-, gospel-, bluesmuziek. Opgegroeid in een gelovig gezin, werd hij meteen gepakt door soul, blues en gospel grootheden als Solomon Burke, Joe Tex, The Soul Stirrers (Sam Cooke) en The Blind Boys Of Alabama. Helaas hadden verderfelijke zaken als drugs en alcohol ook vat op de jonge Danny Brooks en hij belandde zelfs in de gevangenis. Daar kwam hij tot inkeer en bekeerde zich volledig tot het Geloof. Jim Dickinson, de bekend producer en muzikant uit Memphis zei het als volgt: “Danny’s voice tells you he’s been through the pain of experience and the promise of hope. His songs say it all”.

De plaat zelf telt achttien (sic !) nummers van de hand van Danny die gitaar/slide en de mondharmonica voor zijn rekening neemt, naast zijn, misschien wel grootste troef: zijn bijzonder aangename, rauwe, soulvolle bluesstem. Echtgenote Debi zorgt voor de harmonische achtergrondvocalen en percussie. Ruim meer dan een uur worden we verwend met een bijzonder fascinerende mix van Americana, Hill Country Blues en voor ons resulterend in een van de meest aangename Soulblues albums die we de laatste jaren mochten begroeten. Want, Soulblues zo is het dat wij dit werkstuk willen omschrijven. Het titelnummer, dat de plaat opent, is een stampende aanklacht tegen de moderne tijd en dan vooral hoe wij dit beleven. Je voelt direct dat er op deze plaat iets groots staat te gebeuren. Zijn fantastische stem komt al helemaal tot haar recht op het hierop volgende “Blue Highway”, passievol, enkel wat ondersteund met sobere harmonica en gitaar, religieus getint. Prachtige sfeerschepping, je ziet de man zo op een veranda in het moerassige zuiden voor je zijn ding doen. Een schare, geboeide luisteraars die gestaag groeit aan zijn voeten. Pakkend, meeslepend, bezield. Het persoonlijk getinte, verbluffend mooie, “All God’s Children” is ook zo een onwaarschijnlijk gevoelig nummer waarin de rauwe stem van Danny zo heerlijk contrasteert met Debi’s inbreng.

Het is eigenlijk te gek om elk van de achttien songs te gaan belichten want de plaat is één (h)eerlijke muzikale reis die onderweg wat diverse invloeden opraapt maar uiteindelijk toch, zoals gezegd , resulteert in een fantastisch Soulblues album. Maar één song kunnen we zeker niet onvermeld laten: het op dochter Caitlin Julie Marie geïnspireerde “Got To Find My Way Back Home”. Het meisje, een getalenteerde schilderes, lijdt aan depressie en deze song, speciaal voor haar geschreven, moet je horen ! eigenlijk vraag je je na afloop van de song af waar ze de kracht hebben gehaald om dergelijk aangrijpend nummer zo neer te zetten. Elk nummer op deze plaat vertelt wel een verhaal, de teksten zijn schitterend en zijn moeiteloos te volgen op het bijhorende booklet met bijzonder fraaie foto’s.

Eigenlijk is het album globaal gezien rustig van muzikaal karakter. De manier waarop de aangehaalde levenservaringen, gevangenis, verslaving, het vallen en weer opstaan, liefde en geloof, worden weergegeven getuigt echter van een onwaarschijnlijke oprechtheid en gebeurt hier met een intensiteit en overtuigingskracht waar veel moderne popidolen alleen maar kunnen van dromen. Texassippi Soul Man Danny Brooks heeft niets minder dan een meesterwerk afgeleverd met deze plaat!

Luc Meert

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
DANNY BROOKS AND LIL’ MISS DEBI
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.


Artiest info
Website  
 

Label: His House Records

video