ROCK CANDY FUNK PARTY - GROOVE IS KING

Rock Candy Funk Party is een project van drummer Tal Bergman en gitarist Ron DeJesus. Een project waarin de jongens zich volledig kunnen uitleven in instrumentale funk en jazz fusion en waar er een grote vrije ruimte bestaat voor improvisatie. In het begin liet dit tweetal zich vergezellen van diverse muzikanten. Maar na een tijdje was Rock Candy Funk Party een vijftal. Bassist Mike Merritt en toetsenist Renato Neto vervoegden eerst Tal en Ron en even later kwam ook Joe Bonamassa de band versterken. In deze bezetting verscheen in 2013 hun eerste album 'We Want groove'. In 2014 verscheen het live album 'Live At The Iridium New York' en nu is er dan het derde album 'Groove Is King'. De stijlen van 'We Want Groove' en 'Groove Is King verschillen wel. De muziek op het debuut album was een reboot van de zeventig en tachtiger jaren jazz funk, terwijl 'Groove Is King' wegtrekt van de jazz funk geluiden uit het eerste album, en ze nu een meer moderne sound geeft, met gerichte composities en arrangementen. Het album bevat zestien songs en werd opgenomen in de studio van Tal Bergman in Los Angeles CA. Rock Candy Funk party is meer dan eerder vijf vernoemde muzikanten. Zij zijn de basis, maar vertegenwoordigen nog niet de helft van de muzikanten die te horen zijn op 'Groove Is King'. Zo is er Grammy winnaar Randy Brecker op trompet, Daniel Sadownick op percussie en Fred Korn op de keyboards. Verder de twee saxofonisten Ada Rovatti en James Compagnola en Zia voor de weinige vocals. Drummer Tal Bergman is tevens de producer van dit tweede studio album van Rock Candy Funk Party dat bol staat van zwaardere dance beats, rock en onvervalste funk.

'Groove Is King' bevat eigenlijk maar dertien nummers in plaats van zestien zoals hier boven werd geschreven, dat komt omdat gast artiest ZZ Top frontman Billy Gibbons, hier op drie songs een soort van DJ speelt. Hij speelt een personage dat de luisteraars de indruk moet geven dat ze naar een hip radio station aan het luisteren zijn. Op de gitaar horen we Gibbons niet en dat is ook niet dadelijk nodig als je twee kanonnen hebt als Joe Bonamassa en Ron DeJesus. De twee eerste nummers 'Groove Is King' en 'Low Tide' zijn echte gitaar gedreven funk songs. De puike bijdrage van Talman op drums en Merritt op bas zijn hier niet te onderschatten. Natuurlijk mogen de blazers in dit soort muziek niet ontbreken. Tijdens 'Low Tide' krijgen we de vetste funky riff van het hele album te horen en ook Renato Neto levert prachtwerk op zijn synthesizer. In 'Uber Station' nemen de blazers het heft iets meer in handen al is de lange gitaar solo zeker niet te versmaden. Met 'East Village' gaan de jongens meer de jazzy disco weg op. Hendrix had zijn 'If Six Was Nine' en Rock Candy Funk Party heeft hun 'If Six Was Eight'. Deze laatste song is eigenlijk een fantastisch duel tussen de percussie en de drums. Zowel Tal als Daniel leveren hier een hoogstaande prestatie af. Ik hou wel van dit pareltje. Alle instrumenten komen uitgebreid aan bod in het pittige 'Cube's Brick'. Het geweldig slagwerk van Tal Bergman, begeleid de diepe baslijnen van Merritt en laat Joe Bonamassa toe om weer zinderend uit te halen op zijn six string. Naar het einde toe komt er nog een heel leuk fantasietje op de toetsen. Het nummer eindigt zoals het begonnen is, namelijk met puike percussie en een onweer geluid.

Na een commerciële break van Dj Billy Gibbons komen er een paar heel dansbare nummers zoals 'Don't Be Stingy With The SMPTE' en 'C You On The Flip Side'. Funk vermengd met disco gebracht door top muzikanten met heel veel improvisatie en virtuositeit. Krachtig en puik blaaswerk van de blazers sectie geven de sound een nog voller geluid. Dezelfde blazers zijn heel aanwezig in de Peter Gabriel cover 'Digging In The Dirt'. Het nummer wordt gedragen door een enorm sterke bas groove van Mister Mike Merritt. Misschien wel een rare keuze om deze song op het album te zetten, het is in ieder geval het minst funky nummer op ''Groove Is King. De funky liefhebbers worden daarna terug op hun wenken bediend met 'Don't Funk With Me'. Randy Brecker is pure klasse op trompet en laat horen waarom hij een Grammy winnaar is. De solo Wah Wah trompet geeft 'Don't Funk With Me' een speciale sound. De twee saxofonisten, Ada Rovatti en James Campagnola blijven hun met hun eveneens uitstekend blaaswerk toch wat in de schaduw van Randy Brecker. Joe Bonamassa en Ron DeJesus voegen met de gitaar stevige rock riffs toe aan het geheel. Smoothy jazz geluiden zijn dan weer te vinden in 'The 6 Train To The Bronx'. Dit zou uitstekende muziek kunnen zijn in een politie film of thriller. Billy Gibbons komt de muziek voor de laatste maal onderbreken en bedankt zijn luisteraars, vooral de vrouwelijke, om te luisteren naar deze groove muziek. Afsluiten doen Bonamassa, Talman, DeJesus en Merritt met het futuristische 'The Fabulous Tales Of Two Bands'. Voor fans van dit soort muziek moet 'Groove Is King' een album zijn waar ze al lang naar uitgekeken hebben. De cd beperkt zich niet tot één bepaald genre. Het is heel gevarieerde muziek die gebracht wordt door top muzikanten. Je vind op 'Groove is King' heel bouncy grooves, heel sterke riffs op gitaar en toetsen en zeker niet te vergeten knap slagwerk van Tal Bergman en top percussie met Daniel Sadownick. De muziek gaat van pure funk, over jazz funk, naar smoothy jazz, dance beats en nog zoveel meer. Maar het belangrijkste is en blijft de aanstekelige groove die je in elk nummer terug vind.

Walter Vanheuckelom


Band:
Tal Bergman - Drums
Joe Bonamassa - Gitaar
Ron DeJesus - Gitaar
Mike Merritt - Bas
Daniel Sadownick - percussie
Renato Neto - Keyboards
Fred Kron - Keyboards
Randy Brecker - Trompet
James Campagnola - Sax
Ada Rovatti - Sax
Zia - Vocals

Tracks:
1 Introducing The Master Of Ceremonies Mr. Funkadamus 0:30
2 Groove Is King 3:28
3 Low Tide 2:49
4 Uber Station 5:04
5 East Village 6:54
6 If Six Was Eight 4:44
7 Cube's Brick 7:32
8 And Now A Word From Our Fine Sponsors With Mr. Funkadamus 0:17
9 Don't Be Stingy With The SMPTE 5:16
10 C You On The Flip Side 5:07
11 Digging In The Dirt 6:19
12 Don't Funk With Me 5:55
13 The 6 Train To The Bronx 6:10
14 Rock Candy 5:27
15 Mr. Funkadamus Thanks All The Senors But Especially The Senoritas 0:27
16 The Fabulous Tales Of Two Bands 5:39

Artiest info
Website  
 

Label: Mascot Records / Provogue

video