REVEREND FREAKCHILD – HILLLBILLY ZEN-PUNK BLUES

 

“ Music is my religion. Through song I seek transcendence! “

“Blues Reverends”, ze zijn een begrip in de blues. Ik noem een van de meest gekende “Blind” Gary Davis of, meer van nu, uit Florida Billy C. Wirtz en uit NYC Reverend “Freakchild” (aka Bhoomisparsha, Fordham, Sal Paradise, Swaraj, Floyd Graves). Freakchild is een muzikant / singer-songwriter die zich, naast het spirituele, ook met muziek bezig houdt, waarin elementen van psychedelische muziek, country en blues terug te vinden zijn. Freakchild groeide op in de staat Hawaii, waar hij al heel jong met muziek te maken had. Via zijn moeder, die een klassiek geschoolde pianiste was en via zijn vader, die van blues muziek hield. Hij studeerde af aan de universiteit van Boston, waar hij diploma’s filosofie en godsdienst haalde. Freakchild is een boeddhist, maar vindt dat muziek ook religie is. Zijn theorie is, dat boeddhisme en blues twee middelen zijn, om de werkelijkheid en de waarheid te confronteren met het lijden onder de mensen.

Freakchild speelde eerst met de alternatieve rock band “Soul Coughing” van singer-songwriter Mike Doughty. In Boston richt hij zelf de roots rock jam band “Bananafish” op. De andere bands waarin hij ook speelde waren “The Neptune Ensemble”, “The Soul Miners”, “The Lucky Devils” en “The Cosmic All-Stars”. Verder was hij ook solist en lid van het “The Metro Mass Gospel Choir”. Freakchild trad enkele jaren op in Broadway, een van de grote straten op Manhattan, NY. Meestal daar waar er veel hippies waren, in oude keten met veel drugsverslaafden, hoertjes en hier en daar een blues fan. In 2001 brengt hij zijn eerste solo album “Blues & Spirituals” uit. Daarna volgt in 2001 “Hymn Hustler” en in 2004 “Time Passes Strangely”. Om de rij af te maken moeten we aanvullen met “God Shaped Hole” (2010), “Chaos & Country” (2013) en recent “Hillbilly Zen-Punk Blues” (2015).

Op de website van Reverend Freakchild staat dat zijn muziek “psychedelische country blues” is. Om te weten waar deze bel hangt, gaan we op bezinningstocht doorheen het album. Freakchild speelt zelf gitaar en zingt. Als zanger doet hij me aan de jongere Lou Reed dingen. Live speelt hij vooral solo. Af en toe wordt hij bijgestaan door een (deel van) de band.  Voor zijn laatste project “Hillbilly Zen-Punk Blues”, trok hij naar de ‘Excello Studios’ in Williamsburg, Brooklyn en liet hij zich helpen door o.a. de New Yorker Hugh Pool. Pool was niet alleen co-producer, maar is ook mondharmonicaspeler en een ervaren lap steel gitarist. Drummer was de bekende Chris Parker, die al dingen deed samen met Paul Butterfield, John Hammond Jr., Bob Dylan en wijlen Joe Cocker. Verder was er ook de fluitist John Ragusa. De backings op het album zijn gedaan door “The Mulebone Singers”. Dit blues & roots duo bestaat uit Hugh Pool en John Ragusa.

”All I Got Is Now” is nummer 1 van de 10 tracks, waarvan Freakchild er zeven zelf schreef. De opener is een nummer met veel wijsheden. Wat je moet onthouden, is dat het er nu om te doen is en dat gisteren en morgen “mystery” en/of “misery” is. Hierna volgt het bluesy ”Angel$ Of Mercy”,waarin Hugh Pool voor het eerst op harmonica te horen is. Dit is de éérste van drie zen - instrumentals. De andere zijn ”Lullaby” en de (te) korte suite ”Soul Transforming Realization”. Het zijn instrumentals, die laten horen hoe goed Freakchild als gitarist is. ”It’s Gonna Be Allright” is een gospelachtig nummer van collega Reverend Gary Davis, waarin Freakchild en “The Mulebone Singers” prachtig beamen, dat alles van boven komt en goed komt. De andere niet original is de afsluiter ”I Wish I Was In Heaven Sitting Down”. Deze traditional is rauw en heel stekelig, gezien het ritme dat Chris Parker ons oplegt. In de folk / rock song ”Keep On Trucking” is het de boeiende baslijn van Tugboat Eustis die opvalt, terwijl een hopeloos afgeleide Freakchild zingt over “blijven rijden met een truck”. Overgoten met veel slide blues is ”Moonlight Messages” een nummer, dat aan Freakchild de kans geeft om zijn gevoelens uit te huilen, terwijl fluitist John Ragusa er rondom weeft. Met Hugh Pool’s ”She Wants My Name” is het opnieuw blues en de harmonica die centraal staat. “Tears Of Fire” tenslotte, is nog zo’n uitlaatklep, waarbij alle sluizen door Freakchild open gezet worden.

Met “Reverend Freakchild” is de hemel vlakbij. Op zijn nieuwe album “Hillbilly Zen-Punk Blues” neemt hij je mee onderweg. Zet je open voor het spirituele, het dissonante en het onverwachte en je wordt er een beter mens van.

“ If you’re looking for relaxation, inspiration, … ?
Reverend Freakchild’s honesty makes your zen-punk-blues-… work!”

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
REVEREND FREAKCHILD
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album tracks: 1”All I Got Is Now” - 2”Angel$ Of Mercy” - 3”It’s Gonna Be Allright” [Rev. Gary Davis] - 4”Keep On Trucking” - 5”Lullaby” - 6”Moonlight Messages” - 7”She Wants My Name” [Hugh Pool] - 8”Soul Transforming Realization” - 9”Tears Of Fire” - 10”I Wish I Was In Heaven Sitting Down” [traditional, arranged]-- All songs by Reverend Freakchild or as [noted] – Produced by Hugh Pool & Sal Paradise

Line-up:
Reverend Freakchild: vocals, guitars, Holy Ghost sounds
Chris Parker: drums, percussion
Hugh Pool: lap steel, harmonica
Tugboat Eustis: bass
John Ragusa: flute
The Mulebone Singers: backing vocals (1,3,4)

Discography:
2001 : Blues & Spirituals
2001 : Hymn Hustler
2004 : Times Passes Strangely (EP)
2010 : God Shaped Hole
2013 : Chaos & Country
2015 : Hillbilly Zen-Punk Blues

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Treated & Released Records

video